Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
x

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Η Ένωση Υπαλλήλων Αστυνομικών Θεσσαλονίκης ζητά τη μείωση των δυνάμεων που φυλάσσουν τα επίσημα πρόσωπα και τις οικείες ή τα γραφεία τους.

Για υποτυπώδη μείωση των αστυνομικών που φυλάσσουν επίσημα πρόσωπα κάνει λόγο η Ένωση Υπαλλήλων Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, η οποία προτάσσει τον εξορθολογισμό των ευπαθών στόχων στο σύνολό τους καθώς και τη μείωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών που συμβάλλουν στη φύλαξή τους.

«Οι αποδεσμεύσεις συναδέλφων από επίσημα πρόσωπα, δεν μπορούν να αποδώσουν αν δεν γίνει παράλληλη αποδέσμευση Αστυνομικών από τη φύλαξη ευπαθών στόχων συναφών προς αυτά» επισημαίνει σχετική ανακοίνωση τονίζοντας πως όταν δύο ή τρεις αστυνομικοί φυλάσσουν ένα πρόσωπο, ταυτόχρονα τέσσερις αστυνομικοί φυλάσσουν τις οικείες ή τα γραφεία τους.

Παράλληλα, η Ένωση υπογραμμίζει το πρόβλημα της ακινητοποίησης των αστυνομικών σε συγκεκριμένα σημεία, γεγονός που τους μετατρέπει «σε ακίνητους στόχους», χάνοντας έτσι και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που έχουν οι εποχούμενες περιπολίες.

«Ουσιαστικές λύσεις και όχι επικοινωνιακά τρικ» αναμένουν οι αστυνομικοί, καταλήγει η ανακοίνωση, με τους ίδιους να έχουν καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση του τρόπου φύλαξης προσώπων και εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

Η απόφαση της Ηγεσίας για αποδέσμευση Αστυνομικών από τη φύλαξη επισήμων προσώπων αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών μας. Η μείωση των Αστυνομικών ήταν υποτυπώδης, παρότι οι αριθμοί των μετακινούμενων που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι κατά πολύ υψηλότεροι από τους πραγματικούς.

Οι αποδεσμεύσεις συναδέλφων από επίσημα πρόσωπα, δεν μπορούν να αποδώσουν αν δεν γίνει παράλληλη αποδέσμευση Αστυνομικών από τη φύλαξη ευπαθών στόχων συναφών προς αυτά. Για να αποτυπωθεί το μέγεθος των αριθμών, αρκεί να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αν 2-3 Αστυνομικοί φυλάσσουν ένα πρόσωπο, ταυτόχρονα 4 Αστυνομικοί, επί καθημερινής βάσεως, φυλάσσουν τις οικείες ή τα γραφεία τους.

Είναι λυπηρό οι αστυνομικές δυνάμεις να απομυζώνται για την ασφάλεια προσώπων και να υποτιμάται η δημόσια ασφάλεια. Οι υφιστάμενες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες απαιτούν εξορθολογισμό των ευπαθών στόχων στο σύνολό τους, και μείωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών που συμβάλλουν στη φύλαξή τους. Αν συνυπολογίσουμε τους Αστυνομικούς των ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων που διατίθενται σε έκτακτες φυλάξεις για την ομαλή διεξαγωγή εκδηλώσεων ή γευμάτων που λαμβάνουν μέρος επίσημα πρόσωπα, ο αριθμός γίνεται δυσθεώρητος.

Επίσης, έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η ακινητοποίηση των Αστυνομικών εκτός κτιρίων, τους μετατρέπουν σε ακίνητους στόχους και απολλύουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που έχουν οι εποχούμενες περιπολίες.

Για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση του προσωπικού και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, πρέπει να επανεξεταστούν οι οργανικές θέσεις όλων των Υπηρεσιών και να επανακαθοριστεί ο αναγκαίος αριθμός των υπηρετούντων, ο οποίος θα τηρείται απαρέγκλιτα. Οι αποσπάσεις που διαρκούν χρόνια, δημιουργούν περιπλοκή στις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών και διαιωνίζουν τα εσωτερικά προβλήματα. Δυστυχώς, ούτε η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών κατάφερε να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα προβλήματα που ταλανίζουν το προσωπικό παραμένουν, και οι αποφάσεις της Ηγεσίας λαμβάνονται για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τα αίτια που τα προκαλούν.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, έχοντας καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση του τρόπου φύλαξης προσώπων και εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη, αναμένει ουσιαστικές λύσεις και όχι επικοινωνιακά τρικ, για μια Αστυνομία δίπλα στον πολίτη, που θα εκπληρώνει την αποστολή της.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ