Skip to main content

Τρέχει η «Νέα Τούμπα», σέντρα στη διαβούλευση την άλλη εβδομάδα

Το φιλόδοξο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το νέο γήπεδο και την ανάπλαση της Αλάνας δεν... καταλαβαίνει από κορωνοϊό και προχωρεί εντός χρονοδιαγράμματος

Αθόρυβα τρέχει τον γραφειοκρατικό μαραθώνιο προς την τελική έγκριση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση της Τούμπας, το λεγόμενο «πρότζεκτ "Νέα Τούμπα"». Πρόκειται για το φιλόδοξο σχέδιο του ΠΑΟΚ και της οικογένειας Σαββίδη για την ολική ανακατασκευή του θρυλικού σταδίου και τη μετατροπή του σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό γήπεδο. Ένα έργο αθλητικής υποδομής που, όμως, «συμπαρασύρει» σε ριζικό λίφτινγκ την ευρύτερη περιοχή, γνωστή και ως «Αλάνα της Τούμπας», μία έκταση περί τα 120 στρέμματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο για τη διαδρομή προς το τελικό «ΟΚ», δηλαδή την έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. «Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Κινούμαστε σε κανονικούς ρυθμούς και, μάλιστα, χωρίς να υπάρχουν... πιέσεις, αλλά ούτε και καθυστερήσεις λόγω κορωνοϊού. Όλα κυλούν όπως πρέπει, ήρεμα και κατ' ευχήν», αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο αρχιτέκτονας πολεοδόμος και επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε το ΕΧΣ, Τάκης Δούμας.

Θα διαρκέσει συνολικά 45 ημέρες, καθώς υπάρχει deadline το οποίο προσφάτως θεσμοθετήθηκε (μέχρι πριν από λίγους μήνες μία αντίστοιχη διαβούλευση κρατούσε κατ' ελάχιστον (!) 60 ημέρες), στα χνάρια, δηλαδή, της αντίστοιχης διαβούλευσης για τη ΣΜΠΕ του ΕΧΣ για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς της Θεσσαλονίκης, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ΟΑΣΘ, η Αττικό Μετρό, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, άλλοι κρατικοί φορείς, να λάβουν υπόψιν τι πρόκειται να συμβεί με το ΕΧΣ, να διαμορφώσουν άποψη και να την καταθέσουν. Βέβαια, στη διαβούλευση θα συμμετέχουν και όσοι πολίτες το επιθυμούν και ενδεχομένως ενίστανται στο σχέδιο.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλώς, εξέλιξη που έτσι κι αλλιώς αναμένεται να συμβεί, τότε στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Αυτή η χρονική συγκυρία, άλλωστε, θα είναι και... βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης εν όψει της 85ης ΔΕΘ, καθώς πρόκειται να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για έργα και παρεμβάσεις στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, στην καθιερωμένη ομιλία των εγκαινίων.

Εφόσον, λοιπόν, δεν διαπιστωθεί κάποιο κώλυμα, σειρά παίρνει μία τυπική διαδικασία, η αδειοδότηση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) η οποία εισηγείται την έγκριση της ΣΜΠΕ και είναι αυτή που θέτει σε διαβούλευση τη Μελέτη.

Έως το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η σχετική εισήγηση στο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, το οποίο γνωμοδοτεί για μεγάλα έργα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και εισηγείται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί θεμάτων εφαρμογής των ρυθμιστικών σχεδίων. Περίπου έναν μήνα μετά, στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η προώθηση της εισήγησης για το ΕΧΣ προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Έπεται η ανάρτηση του ΕΧΣ από τον δήμο Θεσσαλονίκης για 15 ημέρες, όχι, όμως, υπό τη μορφή διαβούλευσης. Το να υπάρξει κώλυμα σε αυτό το σημείο αποτελεί απίθανη εξέλιξη, καθώς οι μόνοι που δύνανται να προβούν σε μία τέτοια ένσταση είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η ανάπλαση: με άλλα λόγια, ο... ίδιος ο ΠΑΟΚ ή ο δήμος Θεσσαλονίκης, που έχει δηλώσει... αναφανδόν ότι τίθεται υπέρ του συγκεκριμένου έργου. Επίσης τυπική αναμένεται να είναι η γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας προσδιορίζεται χρονικά στο τέλος του 2020.

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ γνωμοδοτεί με τη σειρά του επί του σχεδίου και δίνει την τρίτη εγκριτική γνωμοδότηση. Γενικώς, όλη η διαδικασία ελέγχου από τα Συμβούλια δεν αναμένεται, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να ξεπεράσει σε διάστημα το ένα εξάμηνο.

Οι τρεις γνωμοδοτήσεις προωθούνται στον υπουργό, ο οποίος, μετά από νομοθετικό έλεγχο, βγάζει Απόφαση Έγκρισης. Η Απόφαση αυτή αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το ΣτΕ επικυρώνει ή ακυρώνει. Όταν διαβιβαστεί εκεί, δεν θα τίθεται ιδιαίτερο ζήτημα «αγωνίας» για τον Δικέφαλο, αλλά μόνον... αναμονής. Κι αυτό γιατί, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, το Συμβούλιο συνήθως χρειάζεται 3 με 4 μήνες για να αποφασίσει. Εφόσον δεν υπάρξει νομικό κώλυμα, το τελικό σχέδιο αποστέλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έγκριση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η υπογραφή του ΠΔ οριοθετείται να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι του 2021. Φυσικά, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν θα πουν «όχι» σε μία οριστική έγκριση πολύ νωρίτερα, αλλά προς το παρόν αυτό είναι το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο.

Με την έκδοση του αμετάκλητου Προεδρικού Διατάγματος, ο ΠΑΟΚ μπορεί, πια, να εκδώσει την πολυπόθητη οικοδομική άδεια για να χτίσει κι έπειτα να αναθέσει την εργολαβία για την ανέγερση της «Νέας Τούμπας», αλλά και να προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση του ευρύτερου χώρου του γηπέδου, της λεγόμενης «Αλάνας της Τούμπας».