Skip to main content

Βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του Μενέντεζ - Αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν ανακοίνωσε ότι παραπέμπει το ζεύγος Μενέντεζ με την κατηγορία ότι δέχτηκαν δωροδοκίες χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα την επιρροή Μενέντεζ στη Γερουσία

Δικαστικές περιπέτειες για τον δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι.

Ο ίδιος ο Μενέντεζ κατήγγειλε συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος του.

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν ανακοίνωσε ότι παραπέμπει το ζεύγος Μενέντεζ με την κατηγορία ότι δέχτηκαν δωροδοκίες χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα την επιρροή Μενέντεζ στη Γερουσία προς όφελος των επιχειρηματιών, αλλά και της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Ειδικότερα, στο κατηγορητήριο των 39 σελίδων αναφέρεται ότι από το 2018 ο Μενέντεζ και η σύζυγός του δέχτηκαν δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την εξουσία και την επιρροή του γερουσιαστή με σκοπό τον πλουτισμό και την προστασία των επιχειρηματιών Wael Hana, Jose Uribe και τον Fred Daibes, αλλά και προς όφελος της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Οι δωροδοκίες φέρεται να περιελάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για στεγαστικό δάνειο, αποζημίωση για «χαμηλή ή καθόλου δουλειά», ένα πολυτελές όχημα και «άλλα πράγματα αξίας», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι εισαγγελείς συμπεριέλαβαν φωτογραφίες μετρητών και δύο από τις ράβδους χρυσού που λένε ότι κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Menendez και σε μια θυρίδα ασφαλείας τον Ιούνιο του 2022.

Ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι ο κ. Μενέντεζ βρισκόταν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και είχε δηλώσει ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τους ερευνητές και πως ήταν βέβαιος ότι το θέμα θα «κλείσει επιτυχώς».

Οι κανόνες του Δημοκρατικού Συνεδρίου της Γερουσίας επιτάσσουν την παραίτηση του Μενέντεζ από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων, αλλά μπορεί ακόμα να υπηρετήσει στην επιτροπή.

Το κατηγορητήριο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο στην Ουάσιγκτον και στο Νιου Τζέρσεϊ.

Μενέντεζ: Δυνάμεις στο παρασκήνιο προσπαθούν να με φιμώσουν

Ο Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε: «Για χρόνια, δυνάμεις στο παρασκήνιο προσπαθούν επανειλημμένα να σιγήσουν τη φωνή μου και να σκάψουν το πολιτικό μου τάφο. Από τότε που αυτή η έρευνα διέρρευσε σχεδόν έναν χρόνο πριν, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία δυσφήμισης με ανώνυμες πηγές και υπαινιγμούς για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αναπομπής όπου δεν υπάρχει.

Οι υπερβολές αυτών των εισαγγελέων είναι προφανείς. Έχουν παραποιήσει τον φυσιολογικό έργο ενός γραφείου του Κογκρέσου. Σα να μη φτάνουν οι ψευδείς κατηγορίες εναντίον μου, έχουν επιτεθεί και στη σύζυγό μου για τις φιλικές σχέσεις που είχε πολύ πριν από τη γνωριμία μας.

Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία απλώς δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας πρώτης γενιάς Λατινοαμερικανός από ταπεινές αρχές μπορεί να ανέβει στο αξίωμα του Αμερικανού Γερουσιαστή και να υπηρετήσει με τιμή και αξιοπρέπεια. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους.

Έχω κατηγορηθεί ψευδώς και προτού επιτρέψω στις δυνάμεις της εξουσίας να με κατατροπώσουν, οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ είχαν τη δυνατότητα να διακρίνουν ότι ήμουν αθώος. Έχω εργαστεί καθημερινά για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους με το να αγωνίζομαι για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, την αναβάθμιση των υποδομών και τη μείωση των δαπανών για τις οικογένειες του Νιου Τζέρσεϊ.

Επίσης, είμαι ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες σε όλο τον κόσμο - είτε αυτοί βρίσκονται στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία ή αλλού - αγωνιζόμενος εναντίον των δυνάμεων του κατευνασμού και στέκοντας στο πλευρό εκείνων που υπερασπίζονται την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Συνεχίζω να επικεντρώνομαι στο να συνεχίσω αυτό το σημαντικό έργο και δεν θα αποσπαστώ από τις αβάσιμες κατηγορίες.

Στους υποστηρικτές μου, τους φίλους και την κοινότητα συνολικά, σας ζητώ να θυμηθείτε τις άλλες φορές που οι εισαγγελείς δεν κατάλαβαν σωστά και να διατηρήσετε την κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η υπόθεση θα λυθεί με επιτυχία όταν παρουσιαστούν όλα τα γεγονότα και οι συμπολίτες μου του Νιου Τζέρσεϊ θα το δουν αυτό όπως είναι».

«Να παραιτηθεί από γερουσιαστής»

Μετά τις εξελίξεις ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσει Φιλ Μέρφι κάλεσε τον Μενέντεζ να παραιτηθεί από γερουσιαστής.

«Οι κατηγορίες στην ποινική δίωξη κατά του Γερουσιαστή Μενέντεζ και των τεσσάρων άλλων κατηγορουμένων είναι βαθύτατα ανησυχητικές. Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την εντιμότητα του δικαστικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με το νομικό μας σύστημα, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ και οι άλλοι κατηγορούμενοι δεν έχουν κριθεί ένοχοι και θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση αυτών των κατηγοριών, και πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία.

Ωστόσο, τα φερόμενα γεγονότα είναι τόσο σοβαρά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα του Γερουσιαστή Μενέντεζ να εκπροσωπεί αποτελεσματικά τον λαό της πολιτείας μας. Για τον λόγο αυτό, καλώ για την άμεση του παραίτηση».