Skip to main content

Βραβεία ΠΣΑΤ: Ξανά κορυφαίοι αθλητές οι Μίλτος Τεντόγλου και Αντιγόνη Ντρισμπίωτη

Κορυφαία ομάδα αναδείχτηκε η εθνική πόλο των ανδρών για το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Ο Μίλτος Τεντόγλου, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αναδείχτηκαν για δεύτερη διαδοχική χρονιά, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), ως ο κορυφαίος αθλητής και η κορυφαία αθλήτρια, αντίστοιχα, στη «Γιορτή των Κορυφαίων», του Συνδέσμου των αθλητικών δημοσιογράφων.

Κορυφαία ομάδα αναδείχτηκε η εθνική πόλο των ανδρών για το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ ο Ομοσπονδιακός προπονητής της, Θοδωρής Βλάχος αναδείχτηκε κορυφαίος προπονητής για το 2023.

Τον τίτλο του Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία κατέκτησε ο Αθανάσιος Γκαβέλας, η τζουντόκα Θεοδώρα Πασχαλίδου αναδείχτηκε κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία, ενώ όπως και πέρυσι η Κορυφαία Ομάδα Αθλητών με Αναπηρία για το 2023 είναι η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών κωφών.

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Χορηγοί της Γιορτής ήταν οι εταιρίες «betarades» και «Hercules Group», η αεροπορική εταιρία «Aegean Air» και η εταιρία αθλητικών ειδών «UMBRO». Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το «Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», η αθλητική ιστοσελίδα «gazzetta.gr» και η «netway».

Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς αναδείχτηκε ξανά, όπως και το 2022, ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος 2023 και «ασημένιος» το 2022, κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι και κορυφαίος άλτης του κόσμου είχε μπει στις καρδιές των Ελλήνων με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το 2018 και το 2022 αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού στίβου, ενώ ήταν «χρυσός» στο Ευρωπαϊκό Κλειστού και τις χρονιές 2019 και 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2022 έγραψε Ιστορία αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε διαμάντι στη σειρά μίτινγκ Diamond League.

Κορυφαία αθλήτρια για το 2023 αναδείχθηκε, όπως και το 2022, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στα 35χλμ Βάδην ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της Ελληνίδας βαδίστριας μέσα στο 2023. Μία χρονιά μετά το μαγικό 2022, όταν έκανε ολόκληρη την Ευρώπη να υποκλιθεί στο αγωνιστικό μεγαλείο της κατακτώντας την πρώτη θέση στα 35χλμ. βάδην του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, πρώτη θέση και στα 20χλμ. βάδην της ίδιας διοργάνωσης. Μέσα στο 2023 κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ με επίδοση 1:28:12 σε αγώνα 20χλμ. βάδην στη Μελβούρνη πιάνοντας το όριο για την πρόκριση στους Ο.Α. του Παρισιού. Επιπρόσθετα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 20 χλμ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Βάδην, , με χρόνο 1:29.17, το οποίο αποτελεί την τρίτη καλύτερη επίδοση της καριέρας της. Αναδείχτηκε νικήτρια στο 37ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στο ΣΕΦ στα 3.000 μ. βάδην, επιτυγχάνοντας μάλιστα νέο πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο ταυτόχρονα ήταν και η καλύτερη επίδοση στον κόσμο για το 2023, με χρόνο 12:18.26.

Κορυφαία ομάδα για το 2023 αναδείχτηκε η Εθνική Ομάδα Πόλο των ανδρών, όπως και πέρυσι (2022), αλλά και πρόπερσι (2021). Φέτος, τα τρομερά «μωρά» του Θοδωρή Βλάχου κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Έφτασαν μία ανάσα από το χρυσό μετάλλιο, αλλά ηττήθηκαν με 14-13 στα πέναλτι από την Ουγγαρία στον τελικό. Τα μέλη της εθνικής ήταν οι Ζερδεβάς, Τζωρτζάτος, Γενηδουνιάς, Γκίλλας, Καλογερόπουλος, Φουντούλης, Παπαναστασίου, Χαλυβόπουλος Αρ., Αλαφραγκής, Κάκαρης, Σκουμπάκης, Αργυρόπουλος, Γκιουβέτσης και Νικολαϊδης. Το 2022, η εθνική είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ το 2021 κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στον Θοδωρή Βλάχο κατέληξε ο τίτλος του Κορυφαίου προπονητή της χρονιάς. Όπως και το 2021... έτσι και το 2023, οι αθλητικοί δημοσιογράφοι ψήφισαν κορυφαίο προπονητή της χρονιάς τον Θοδωρή Βλάχο. Ο 54χρονος Ομοσπονδιακός προπονητής οδήγησε την εθνική πόλο στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ συγκίνησε με το ήθος που υπέδειξε μετά τον χαμένο τελικό (14-13 στα πέναλτι από την Ουγγαρία). Λίγο μετά το φινάλε του τελικού, ο Θοδωρής Βλάχος, εμφανίστηκε φανερά συγκινημένος και απογοητευμένος, ζητώντας συγγνώμη από τον κόσμο για την απόφασή του να πάρει τάιμ άουτ 37″ πριν το τέλος με το σκορ στο 10-10 και την Ελλάδα να έχει παίκτη παραπάνω. «Συγγνώμη δεν μπορώ να μιλήσω. Οφείλω μία συγγνώμη στα παιδιά, έκανα το μεγαλύτερο λάθος στη ζωή μου σε μία φάση η οποία θα έκρινε τον τελικό, που πήρα τάιμ άουτ στο τέλος και ήμασταν δύο-ένας μπροστά για να βάλουμε γκολ. Νομίζω ότι ήταν η χειρότερη φάση της ζωής μου στην πιο σπουδαία στιγμή της Εθνικής ομάδας. Συγγνώμη από τα παιδιά και όλο τον κόσμο,» είχε δηλώσει ο Θοδωρής Βλάχος.

Τον τίτλο του Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία κατέκτησε ο Αθανάσιος Γκαβέλας: Για δεύτερη φορά ο τίτλος του κορυφαίου αθλητή με αναπηρία κατέληξε στον Αθανάσιο Γκαβέλα. Τα μέλη του ΠΣΑΤ τον είχαν αναδείξει κορυφαίο και το 2021. Μετά από... διάλειμμα ενός χρόνου, ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης στα 100μ. κατηγορίας Τ11, Αθανάσιος Γκαβέλας, επέστρεψε... στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής για να παραλάβει το βραβείο του, έχοντας κατακτήσει μέσα στο 2023 το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 100μ. Τ11.

Ο τίτλος της Κορυφαίας Αθλήτριας με Αναπηρία κατέληξε στην Θεοδώρα Πασχαλίδου: Η Ελληνίδα τζουντόκα το 2023 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παρα-αθλημάτων, στα -70κ. J1, στο Ρότερνταμ. Στον τελικό νίκησε την Τουρκάλα Ουσλού Μερβέ και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στους Παγκόσμιους Αγώνες στο Μπέρμινχαμ, που ήταν και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τζούντο της IBSA, η Θεοδώρα Πασχαλίδου κατέλαβε την 5η θέση στα -70k.J1.

Η Κορυφαία Ομάδα Αθλητών με Αναπηρία για το 2023 είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΩΦΩΝ: “ Back to Back” τίτλους ως η Κορυφαία ομάδα αθλητών με αναπηρία κέρδισε η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών κωφών. Φέτος, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην Κρήτη, η εθνική γυναικών κωφών, με προπονήτρια τη Φρόσω Δρακάκη, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ως 3η στη διοργάνωση, μετά τη νίκη της με 53-45 επί της Ιταλίας στον «μικρό» τελικό. Τα μέλη της εθνικής ήταν οι: Χαϊνά, Σαρακατσάνη, Αγαγιώτου, Τόγα, Κοτσιάφτη, Πατέρα, Χατζιωάννου, Μπαλκόγλου, Σιαπλαούρα, Κοτσιρέα, Πουλορίνι, Βεράνη. Το 2022, η εθνική είχε καταλάβει την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, με προπονήτρια την Αθηνά Ζέρβα.