Skip to main content

Βυθίζεται το πετρέλαιο - Στα 78 δολάρια το βαρέλι

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς μπρεντ βυθίστηκε προς τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά από μια πορεία απωλειών έξι εβδομάδων, ενώ το West Texas Intermediate βρίσκεται κάτω από τα 74 δολάρια

Υποχωρεί εκ νέου το πετρέλαιο, εν μέσω του συνεχιζόμενου σκεπτικισμού ότι οι τελευταίες περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ θα αντιστρέψουν την τάση της αγοράς.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς μπρεντ βυθίστηκε προς τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά από μια πορεία απωλειών έξι εβδομάδων, ενώ το West Texas Intermediate βρίσκεται κάτω από τα 74 δολάρια.

Η πτώση συνεχίζεται παρά τις εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και την πιθανότητα οι αμερικανικές κυρώσεις στην προμήθεια από την Βενεζουέλα να επιστρέψουν, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το πετρέλαιο σημείωσε διαδοχική μηνιαία πτώση, καθώς οι προμήθειες από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ διογκώθηκαν, ενώ οι προοπτικές για την αύξηση της ζήτησης αμβλύνθηκαν. Η υποχώρηση ήρθε ακόμη και μετά την κίνηση της περασμένης εβδομάδας από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του να εμβαθύνουν τις περικοπές παραγωγής.

«Οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικές δεδομένης της διαφωνίας του ΟΠΕΚ και της αυξανόμενης παραγωγής πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Saxo Capital Markets Pte.

Ευμετάβλητες οι τιμές

Σύμφωνα με την RBC Capital Markets LLC, το αργό θα παραμείνει πιθανότατα ευμετάβλητο και ενδεχομένως χωρίς σαφή κατεύθυνση, έως ότου η αγορά δει σαφή στοιχεία σχετικά με τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από τον επόμενο μήνα.

«Επανερχόμαστε σε μια αγορά που καθοδηγείται από την προσφορά, η οποία μοιάζει περισσότερο με τη δεκαετία που οδήγησε στον Covid παρά με την αγορά που καθοδηγείται από τη ζήτηση που παρατηρήθηκε στη μετα-πανδημική εποχή», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της RBC Michael Tran. «Και αυτοί οι τύποι αγορών είναι συχνά γεμάτοι με παγίδες για ταύρους», πρόσθεσε.

Στη Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι ισχυρίστηκαν ότι στόχευσαν δύο ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας σειράς επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων σε διεθνή ύδατα εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα από τα αντιτορπιλικά τους κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη.