Skip to main content

Νέα άνοδο στις τιμές πετρελαίου προκαλεί η Ρωσία

Απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές του καυσίμου

Νέα άνοδο στις τιμές του ντίζελ προκάλεσε χθες η Ρωσία ανακοινώνοντας ότι απαγορεύει προσωρινά τις εξαγωγές του καυσίμου σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την προσφορά στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της Vortex που συγκέντρωσε το Bloomberg, στη διάρκεια του έτους και μέχρι τη χθεσινή ανακοίνωση η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα σε διά θαλάσσης εξαγωγές ντίζελ με δεύτερη τις ΗΠΑ. Οι φορτώσεις της υπερέβαιναν το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και με κυριότερους αποδέκτες την Τουρκία, τη Βραζιλία και τη Σαουδική Αραβία. Η απαγόρευση ισχύει και για τις εξαγωγές βενζίνης και τέθηκε σε ισχύ από χθες 21 Σεπτεμβρίου χωρίς να προσδιορισθεί έως πότε θα ισχύσει. Η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αγοράς με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο εν μέσω νέας ανησυχίας ότι η απαγόρευση θα επιδεινώσει τις ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά.

Στη βορειοδυτική Ευρώπη, η τιμή αναφοράς των προθεσμιακών συμβολαίων ντίζελ σημείωσε απότομη άνοδο φτάνοντας στα 36 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα προθεσμιακά ντίζελ για παράδοση Οκτωβρίου κατέγραψαν επίσης άνοδο σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα βαρέλια ντίζελ που αναμένεται να παραδοθούν μέσα στον μήνα. Ήδη τα διυλιστήρια πετρελαίου ανά τον κόσμο αγωνίζονται να διατηρήσουν την παραγωγή τους στα απαιτούμενα επίπεδα καθώς έχουν μειώσει την προσφορά τόσο η Ρωσία όσο και η Σαουδική Αραβία, που είναι και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου. Όπως σχολιάζει ο Αλαν Γκέλντερ, αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τους τομείς της διύλισης, των χημικών και των αγορών πετρελαίου στη συμβουλευτική Wood Mackenzie, «μολονότι πρόκειται για μια προσωρινή απαγόρευση, ο αντίκτυπος είναι σημαντικός καθώς η Ρωσία παραμένει κύριος προμηθευτής ντίζελ σε διεθνείς αγορές». Ο ίδιος προεξοφλεί πως «το παγκόσμιο σύστημα διυλίσεων θα δυσκολευτεί πολύ να βρει υποκατάστατα του μεγάλου όγκου ρωσικού ντίζελ σε μια στιγμή που ήδη τα παγκόσμια αποθέματα ντίζελ βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Στη σχετική ανακοίνωσή της, πάντως, η κυβέρνηση της Ρωσίας τόνισε πως «η προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών θα διοχετεύσει στην εγχώρια αγορά επαρκείς ποσότητες ντίζελ που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών καταναλωτή». Στο σχετικό διάταγμα τονίζεται, πάντως, πως θα παραχωρηθούν εξαιρέσεις σε μικρούς προμηθευτές όπως και για παραδόσεις σε κάποιους πελάτες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Πηγή: Bloomberg, Καθημερινή