Skip to main content

Επίσημο: Παρατείνεται το lockdown - Κλειστό λιανεμπόριο και click away

Παράταση μιας εβδομάδας στο υφιστάμενο καθεστώς του lockdown ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Κλειστά θα παραμείνουν για μια ακόμα εβδομάδα λιανεμπόριο, click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και καταστήματα περιποίησης νυχιών, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είχε προηγηθεί αρνητική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για την επαναφορά του click away και των εμπορικών δραστηριοτήτων που ανεστάλησαν από την περασμένη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

  • Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών.
  • Παρατείνεται η απαγόρευση κυνηγίου και ψαρέματος
  • Για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το ισχύον καθεστώς: δηλαδή τέλεση λειτουργιών και χωρίς παρουσία πιστών, ενώ οι κηδείες θα γίνονται με έως 9 άτομα με πρώτου βαθμόυ συγγενών
  • Στις εταιρίες συνεχίζεται η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό καθώς και η εξυπηρέτηση κοινού με ραντεβού και σε έκτακτες περιπτώσεις
  • Στα δικαστήρια θα συνεχίζουν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες. Σε ισχύ τα μέτρα για ανώτατο όριο 15 άτομα στην αίθουσα και απόσταση 1,5 μέτρα.
  • Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με ειδικά μέτρα
  • Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί. O κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν.

«Η χώρα μας δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε 10 μήνες μέσα στην πανδημία. Υπάρχουν περιοχές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο. Θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών», τόνισε ο υφυπουργός.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, «αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς. Υπάρχει κόπωση, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Να μην διακινδυνεύσουμε ένα πισογύρισμα».