Skip to main content

Χαιρετισμοί Καλαφάτη και Ζέρβα στο δείπνο τελετής για τα βραβεία «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας - Θράκης και ο δήμαρχος της πόλης μίλησαν για την αξία βράβευσης επιστημόνων που συνέβαλαν στο εμβόλιο της Covid-19

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρευρέθηκαν σήμερα στο επίσημο δείπνο μετά την τελετή απονομής του 2ου Πανευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπου και μίλησαν για την σημασία της βράβευσης δύο επιστημόνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η φετινή βράβευση έρχεται να επισημάνει και να τιμήσει τη συνεισφορά της Επιστήμης στην ανθρωπότητα και τα βήματα ελευθερίας που κατακτήσαμε μέσω του εμβολιασμού. Αναδεικνύει και δικαιώνει τον σκοπό της Επιστήμης να συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Επιβραβεύει και αναδεικνύει διεθνώς τη συνεπή επιστημονική προσπάθεια που φέρνει αποτελέσματα και γεννά ελπίδες ευημερίας και προόδου για όλους τους πολίτες, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επισημαίνει ταυτόχρονα πως ο πόλεμος κερδήθηκε από την Επιστήμη και είναι στο χέρι μας να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά το τείχος ανοσίας που βάζει φρένο στα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις ανθρώπινες απώλειες σε όλο τον κόσμο», τόνισε σε χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι «είναι στο χέρι μας να πυκνώσουμε το τείχος που μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουμε σταδιακά τα μέτρα άμυνας που καθήλωσαν την παγκόσμια οικονομία, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση σε καιρό ειρήνης, ανέστειλαν βασικές ελευθερίες, ταλαιπώρησαν τις κοινωνίες. Ευχόμαστε και προσδοκούμε η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από την πόλη που για αιώνες αποτέλεσε σταυροδρόμι των πολιτισμών, να μεταφέρει παντού στην Ευρώπη το μήνυμα της φετινής επιλογής. Ευχόμαστε και προσδοκούμε ο καινούργιος θεσμός της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης «Θεοφανώ» να αναδειχθεί σε διεθνές βήμα διαλόγου όπου διακεκριμένες προσωπικότητες θα καταθέτουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Έτσι ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στο δημόσιο διάλογο σε ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας. Ευχόμαστε και προσδοκούμε να αναδεικνύει και να επιβραβεύει την αξιοσύνη, την προσφορά στο συλλογικό καλό, τον αγώνα για την επίτευξη κοινών ευρωπαϊκών στόχων, αρχών και αξιών. Την ανάδειξη της Ευρώπης σε παγκόσμια δύναμη ειρήνης, προόδου, συνεργασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Γιατί οι Ευρωπαίοι -όλοι μαζί- οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούν οι προκλήσεις των καιρών. Σίγουροι ότι ένα καλύτερο αύριο είναι ήδη παρόν».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας χαρακτήρισε «ύμνο στην επιστήμη και φόρο τιμής στον ορθό λόγο και εν τέλει στον ίδιο τον άνθρωπο» την απονομή του φετινού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, τους δρ. Uğur Şahin και δρ. ÖzlemTüreci.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξήρε το έργο και την προσφορά των δύο επιστημόνων, λέγοντας ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και έμπνευση για νέους από όλον τον κόσμο για τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια που κατέβαλαν, για να βγάλουν την ανθρωπότητα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, σώζοντας εκατομμύρια ζωές, μέσα σε ένα εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα.

Στον χαιρετισμό του, εξάλλου, στο πλαίσιο επίσημου δείπνου με την ευκαιρία της βράβευσης, ο κ. Ζέρβας μίλησε για τη σημασία της επιλογής της Θεσσαλονίκης ως έδρας του Ιδρύματος Θεοφανώ - Theophano Foundation αλλά και της επιλογής του μνημείου της Ροτόντας για τη φιλοξενία της τελετής απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Αναφερόμενος στο έργο του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ - Theophano Foundation, ο κ. Ζέρβας σημείωσε: «Το όραμα και η προσπάθεια του Σταύρου Ανδρεάδη έρχεται όχι μόνο να εμπλουτίσει την πολιτισμική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, αλλά ταυτόχρονα τοποθετεί την πόλη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, αποκαθιστώντας μια γεωγραφική αλλά και ιστορική ισορροπία. Η δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού με ευρωπαϊκές αξιώσεις είναι μια πρωτοβουλία που αναμφίβολα κοσμεί τη Θεσσαλονίκη».