Skip to main content

Χορός και γλέντι στην 21η Γιορτή Κερασιού στην Όσσα Θεσσαλονίκης

Πολιτιστικοί σύλλογοι από την ευρύτερη περιοχή αλλά και την...Γαλλία χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οσσαίων.

Με ένα διήμερο γεμάτο χορό γιόρτασε τα 21 χρόνια δράσης ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα».

Την Γιορτή Κερασιού Όσσας, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουνίου, «άνοιξαν» τα μικρά παιδιά που στελεχώνουν τον σύλλογο, χορεύοντας χορούς από τη Μακεδονία.
Στη συνέχεια, χόρεψε το Χορευτικό Τμήμα Εφήβων-Ενηλίκωντου Συλλόγου Οσσαίων και πάλι σε χορούς της Μακεδονίας, τον Σύλλογο Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας σε χορούς της Κρήτης και τέλος, τον φιλοξενούμενο Σύλλογο Reneissenco από την Arles (Αρλ) της Ν. Γαλλίας, ο οποίος ταξίδεψε το κοινό στη μουσική παράδοση της γαλλικής Προβηγκίας.

Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της προέδρου του Συλλόγου Οσσαίων κ. Σοφίας Καραϊωάννου-Σαχπάζη και με τις «ευλογίες» του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Ελευθερίας Χατζηγεωργίου και του δημάρχου Λαγκαδά κ. Γιάννη Καραγιάννη.

«Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η απόδοση αναμνηστικών πλακετών σε δύο ανθρώπους, οι οποίοι εδώ και 21 χρόνια βοηθούν σιωπηρά αλλά ουσιαστικά τις δράσεις μας, στον γραφίστα μας Δημήτρη Καμάρη και στον λογιστή μας Σάκη Λάσκο, ενώ ανάλογη πλακέτα δόθηκε στην οικογένεια του Παρασκευά Μήτσα, για την προσφορά της στο σύλλογο και για τη Δωρεά μιας παραδοσιακής οικίας που εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER, με σκοπό τη μετατροπή της σε εκθετήριο για την ιστορία της υποδηματοποιίας στον οικισμό! Μετά από τη συγκινητική παράδοση των αναμνηστικών, ακολούθησε ένα πολύ ωραίο γλέντι με τους «Ιχνηλάτες της Παράδοσης», τον Αργύρη Κόκορη, τον Κώστα Αργύρογλου και την παρέα τους. Η νύχτα ήταν πολύ καλή, με αποτέλεσμα το κέφι και η καλή διάθεση να κρατήσουν τον κόσμο μέχρι αργά, χορεύοντας και διασκεδάζοντας με την καρδιά τους! Ταυτόχρονα, σε όλα τα τραπέζια προσφέρθηκαν γλυκά και τραγανά κεράσια, για όλο τον κόσμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πολιτιστικός σύλλογος.

Η δεύτερη μέρα της γιορτής ξεκίνησε το πρωί, με δύο δράσεις. Η μία αφορούσε την Ημερίδα με τίτλο «Τα δικαιώματα των καταναλωτών, οι εμπορικές πρακτικές και οι τρόποι επίλυσης των διαφορών», με οργανωτικό υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Τζέκη, Εθνικό Εκπαιδευτή του προγράμματος Consumer Law Ready. Η δεύτερη, ήταν μια ανοιχτή ξενάγηση-περιήγηση στη Λαογραφική Συλλογή Όσσας, στο «Κονάκι του παπουτσή», στους ναούς, στο Τσαγκαράδικο και στο Παλαιό Παντοπωλείο. Η αποστολή των Γάλλων μαζί με τους επισκέπτες περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στους τόπους λατρείας και στους χώρους πολιτισμού του χωριού. Το ίδιο βράδυ, απολαύσαμε το χορευτικό πρόγραμμα του Συλλόγου Reneissenco, του Κοινωφελή Συλλόγου «Άγιος Χριστόφορος» Σοχού, του Χορευτικού Ομίλου Θέρμης και φυσικά του τμήματος ενηλίκων του Συλλόγου Οσσαίων, ταξιδεύοντας στα μουσικά μονοπάτια της Ελλάδας και της Γαλλίας! Η βραδιά έκλεισε με ένα μικρό γλεντάκι και με το καθιερωμένο κέρασμα των γυναικών της Όσσας, που προσέφεραν χειροποίητα γλυκά και κεράσματα. Την ημέρα τίμησε με την παρουσία του ο νέος δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Ταχματζίδης.

«Οι φίλοι από τη Γαλλία είχαν, επίσης, την ευκαιρία την επομένη το πρωί να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στα μνημεία και τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά, περιηγηθήκαν στην αγορά της πόλης και γευμάτισαν σε τοπικό μεζεδοπωλείο. Το βραδάκι, σε ένα αποχαιρετιστήριο παρτάκι ανταλλάξαμε απόψεις και εντυπώσεις, πίνοντας όλοι μαζί ένα κρασάκι. Οι εντυπώσεις που τους άφησε η Ελλάδα και ο σύλλογός μας ήταν άκρως θετικές! Τους εντυπωσίασε η εξαιρετική μας οργάνωση, η καλή μας διάθεση και το αστείρευτο κέφι για ζωή και δημιουργία, μας ευχαρίστησαν για την όμορφη και ειλικρινή φιλοξενία, καλώντας μας με τη σειρά τους να επισκεφθούμε τη Γαλλία, ανταποδίδοντας την εγκάρδια φιλοξενία των Οσσαίων! Αιτία και συνδετικός κρίκος της συνεργασίας αυτής, υπήρξε η Οσσαία Ελένη Πάρτσιου, η οποία ζει με τον σύζυγό της στη Γαλλία και δραστηριοποιείται στον εν λόγω σύλλογο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ανοίξει «γέφυρες συνεργασίας» μεταξύ των δύο συλλόγων» καταλήγει ο πολιτιστικός σύλλογος.