Skip to main content

Δανιηλίδης: Να έχει ενεργό ρόλο η αυτοδιοίκηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

«Μέτρα θεσμικής κατοχύρωσης και ανάπτυξης πανελλήνιου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», ζητά ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

«Οφείλουμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε την προοδευτική εξέλιξη του θεσμού της Αυτοδιοίκησης» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, αναδεικνύοντας την ανάγκη συγκρότησης μιας θεσμικά ισχυρής Αυτοδιοίκησης στην Κοινωνική Πολιτική, την Πρόνοια και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, που παρουσιάστηκαν στην εισήγησή του, η οποία έγινε ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔΚΜ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η αναδιάταξη της σχέσης κεντρικού και τοπικού κράτους πρέπει να λειτουργήσει υπέρ της αποκέντρωσης, της τοπικής ανάπτυξης, της τοπικής δημοκρατίας, του κοινωνικού ελέγχου» υπογραμμίζει στην εισήγησή του ο κ. Δανιηλίδης ξεκαθαρίζοντας, ότι «αντιλήψεις που οδήγησαν σε απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις και τις συνέπειές τους τις υφιστάμεθα μέχρι και τώρα και που γυρνούν  πίσω τον χρόνο, θέλοντας τους δήμους αδύναμους επαίτες, απόλυτα εξαρτημένους και ελεγχόμενους από το κράτος είναι επικίνδυνες και πρέπει να είναι απέναντι μας».

Αναφορικά με το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην Α’/Βάθμια Φροντίδα Υγείας,  η πρόταση της ομόφωνης απόφασης της ΠΕΔΚΜ περιλαμβάνει «μέτρα θεσμικής κατοχύρωσης και ανάπτυξης πανελλήνιου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  με  ευθύνη της αυτοδιοίκησης, προτείνοντας τη χρηματοδότηση μελετών  και  έργων   για  την  κατασκευή κτιρίων για τη στέγαση των δημοτικών ιατρείων και των δημοτικών ιατρικών κέντρων, τον εξοπλισμό τους με τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό, εργαστηριακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, την εφαρμογή του ψηφιακού προσωπικού φακέλου υγείας και την περαιτέρω στελέχωσή τους με ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό».  Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, «με την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όφελος έως 10πλάσιο του κόστους εφαρμογής στο Ασφαλιστικό Σύστημα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Παράλληλα, στην ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔΚΜ αναδεικνύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας «έχοντας αποδείξει για άλλη μια φορά ότι σε εποχές κρίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε θέση να λειτουργήσει ως κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας και να ανταποκριθεί άμεσα, με τις δικές της δυνάμεις, στις ανάγκες των πολιτών για βοήθεια και στήριξη”.

Επιπλέον, προτείνονται μέτρα ενίσχυσης του καταξιωμένου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και δημιουργίας πανελλήνιου δικτύου πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, με δέσμευση της κυβέρνησης για διαχρονική κάλυψη ποσοστού 100% του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους του προγράμματος, από την υλοποίηση του οποίου «αναμένεται όφελος στο Ασφαλιστικό Σύστημα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 5πλάσιο του συνολικού κόστους εφαρμογής».

Παράλληλα, επαναλαμβάνονται οι θέσεις αναφορικά με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τη στήριξη των δημοτικών δομών παιδικής προστασίας, τα Δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, κατόπιν ομόφωνων αποφάσεων του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Επιπλέον, στην ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔΚΜ γίνεται αναφορά στη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και «απαιτείται να κατοχυρωθεί το δημοκρατικό, κοινωνικό και παιδαγωγικό δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν ελεύθερα για το 4χρονο παιδί τους είτε τον παιδικό σταθμό είτε το νηπιαγωγείο», ενώ αναφορικά με τα Κέντρα   Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας προτείνεται η στήριξή τους και η ίδρυση νέων με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, για την κάλυψη όλης της επικράτειας και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους και παράλληλη διεύρυνση του αντικειμένου τους.

Παράλληλα, με την ομόφωνη απόφασή τους, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ, κάνοντας ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμου Δανιηλίδη,  διαμαρτύρονται «για την έλλειψη ενημέρωσης των διοικήσεων των δήμων ως προς τις αλλεπάλληλες νέες εργασίες που τους ανατίθενται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διαμέσου των Κέντρων Κοινότητας», ενώ εστιάζουν και στην ανάγκη του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους, όπως και στην ενίσχυση των Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας.