Skip to main content

Διάσωση εκατοντάδων μεταναστών από την ισπανική ακτοφυλακή

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας 675 μετανάστες διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Η Ισπανία πύλη εισόδου μεταναστών στην Ε.Ε.

Το Σάββατο διασώθηκαν 405 μετανάστες και άλλοι 270 την Κυριακή μετά τον εντοπισμό τους πάνω σε επτά βάρκες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της ισπανικής ακτοφυλακής το βράδυ της Κυριακής. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν επτά «παιδιά ή βρέφη».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μισοί από τους περισυλλεγέντες μετανάστες προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική και οι υπόλοιποι από το Μάγρεμπ, διευκρίνισε ο ίδιος. Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για μετανάστες αγνοούμενους ή με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Κύρια πύλη εισόδου για μετανάστες η Ισπανία

Η Ισπανία μετατράπηκε φέτος στη βασική πύλη εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ιταλία ουσιαστικά έκλεισε τα λιμάνια και τα σύνορά της με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της ιταλικής ακροδεξιάς, Ματέο Σαλβίνι.

Πάνω από 40.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς, εκ των οποίων περίπου 35.000 διά της θαλάσσιας οδού και 5.000 διά της χερσαίας οδού, μπαίνοντας στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια από το Μαρόκο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 40% των αφίξεων στην Ευρώπη, οι οποίες ανέρχονται μέχρι στιγμής για τη φετινή χρονιά σε σχεδόν 100.000.

Πάνω από 1.700 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς. 362 από αυτούς έπειτα από ναυάγια ή ατυχήματα στα ανοικτά των ισπανικών ακτών, κατά τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.