Skip to main content

Δημοπούλου: Προ των πυλών δύο καινοτομίες για τα ζώα συντροφιάς

«Η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και της ευζωίας τους μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό οδοδείκτη για την κοινωνία μας», τονίζει η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Τη λειτουργία δύο καινοτομιών για τα ζώα συντροφιάς το επόμενο διάστημα προαναγγέλλει η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου σε γραπτή δήλωσή της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Πρόκειται πρώτον για το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ), στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να στείλουν δείγμα DNA των ζώων τους εφόσον δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν. Και δεύτερον, για τα πρώτα τέσσερα υπομητρώα του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ), της ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα καταγράφονται μεταξύ άλλων τα φιλοζωικά σωματεία, τα καταφύγια ζώων, οι εκτροφείς, οι υιοθεσίες αδέσποτων κ.α.

«Η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και της ευζωίας τους μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό οδοδείκτη για την κοινωνία μας», τονίζει η κα. Δημοπούλου.

Η γραπτή δήλωση της Ειδικής Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Μαριάνθης Δημοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι η ακόλουθη:

«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων χρησιμεύει ως παγκόσμια πυξίδα, που μας οδηγεί σε έναν κόσμο όπου η συμπόνια για όλα τα πλάσματα είναι ο πραγματικός μας βορράς».

Jane Goodall

Η Παγκόσμια Ημέρα των ζώων είναι μια ημέρα υπενθύμισης των ευθυνών που έχουμε απέναντι σε αυτά και ένα κάλεσμα για προβληματισμό.

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, σε παγκόσμιο επίπεδο και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα και τη σημασία του ζωικού κόσμου. Τα ζώα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους.

Παράλληλα, η μέρα αυτή μας καλεί να αναλογιστούμε τον δεσμό των ανθρώπων με τα ζώα, αναγνωρίζοντας τη συντροφικότητα, την αγάπη και τη βοήθεια που προσφέρουν τα ζώα στους ανθρώπους, κατέχοντας μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας.

Η παγκόσμια ημέρα των ζώων τιμήθηκε για πρώτη φορά το 1931 στη Φλωρεντία της Ιταλίας σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών το οποίο στόχευε στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα ζώα που απειλούνταν με εξαφάνιση. Έκτοτε, η σημασία της διευρύνθηκε και πλέον έχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα που αφορά στο σύνολο των μη ανθρώπινων ζώων.

Στο πλαίσιο αυτό και στην όλο και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων, υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου 1978, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Ζώων (Universal Declaration of Animals Rights). Το κείμενο της Διακήρυξης καθιστά σαφές ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά και συγκεκριμένα δικαιώματα. Η περιφρόνηση των δικαιωμάτων αυτών, πέραν του ότι είναι επιζήμια για την φύση, «δίνει» επιπλέον στους ανθρώπους το «δικαίωμα» να διαπράττουν εγκλήματα κατά των ζώων, να τα εκμεταλλεύονται και να τους ασκούν κάθε είδους βία, ψυχική και σωματική. Έτσι, λοιπόν, κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους να είναι αντίστοιχος με τον σεβασμό που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς άνθρωποι και ζώα έχουν ίδια δικαιώματα.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σπουδαία πρόκληση- αυτή του επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τα ζώα. Η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων αλλά και της ευζωίας τους μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό οδοδείκτη για την κοινωνία μας. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία να τηρούμε αμέτοχη στάση σε περιστατικά βίαιης και μη ηθικά αποδεκτής μεταχείριση τους.

Επιπλέον, στη χώρα μας, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά αδέσποτα ζώα συντροφιάς που προσπαθούν καθημερινά να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες αλλά και δεσποζόμενα που ζουν με τρόπο που συνιστά κακοποίηση. Ταυτόχρονα, η εγκατάλειψη ενηλίκων και νεογέννητων ζώων συντροφιάς αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα, για το οποίο η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς φιλοδοξεί να προσφέρει οριστικές λύσεις καθώς και για όλα προβλήματα που αφορούν στην προστασία και την ευζωία όλων των ζώων, κάθε είδους.

Ένας από τους πλέον βασικούς στόχους της Ειδικής Γραμματείας αφορά στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μέσω της επιλογής στείρωση ή λήψη δείγματος γενετικού υλικού (DNA) από το ζώο, κάτι που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία για την ταυτοποίηση των εγκαταλελειμμένων νεογέννητων ζώων συντροφιάς και τον εντοπισμό παράνομων εκτροφέων. Το Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), πρόκειται πολύ σύντομα να τεθεί σε λειτουργία, προσφέροντας λύση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οι οποίοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους. Πάνω απ' όλα όμως, το έργο αυτό φιλοδοξεί να δώσει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ζώων συντροφιάς και την παράνομη εκτροφή τους που δυστυχώς αποτελεί μελανό σημείο της σύγχρονης κοινωνίας.

Παράλληλα, ένα επιπλέον εμβληματικό έργο βρίσκεται «προ των πυλών». Πρόκειται για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ) που αποτελεί την πιο καινοτόμο ψηφιακή καταγραφή των ζώων συντροφιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ άλλων, το έργο στοχεύει στην παροχή μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση όλων των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς και την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου. Μέσω του ΕΜΖΣ θα απλοποιούνται οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των ιδιοκτητών, των κτηνιάτρων αλλά και όλων των αρχών. Θα καταγράφονται επίσης τα φιλοζωικά σωματεία και οι οργανώσεις στο σχετικό υπομητρώο, καθώς και τα καταφύγια αδέσποτων ζώων στο υπομητρώο καταφυγίων και έτσι για πρώτη φορά θα έχουμε συγκεντρωμένα σε ένα μητρώο όλα τα αδειοδοτημένα καθώς και τα εγκεκριμένα καταφύγια της χώρας καθώς και όλους τους φιλοζωικούς οργανισμούς. Τα πρώτα τέσσερα υπομητρώα του μεγαλειώδους αυτού έργου πρόκειται να παραδοθούν στο κοινό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει on-line εκπαιδεύσεις των δήμων της χώρας από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, τον ανάδοχο του έργου και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.).

Σε αναμονή, λοιπόν, των ιδιαιτέρως σημαντικών εξελίξεων η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς δεσμεύεται ότι θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».