Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σε ιδιώτη για δύο μήνες η αποκομιδή των ογκωδών - «Άνοιξε η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης», λένε οι εργαζόμενοι

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης η ανάθεση σε ιδιώτη για δύο μήνες της υπηρεσίας αποκομιδής ογκωδών σε δύο δημοτικές κοινότητες

Το πράσινο φως για την ανάθεση σε ιδιώτη για δύο μήνες της υπηρεσίας αποκομιδής ογκωδών άναψε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, εν μέσω διαμαρτυριών από το Σωματείο Εργαζομένων.

Το θέμα, που έχει ξεσηκώσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση τμήματος της Καθαριότητας, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Μετά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή ο δήμος θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει για δύο μήνες την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων στην Β΄και Ε΄ δημοτική ενότητα, περιοχές, που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Κώστας Φουντούκης, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα. Όπως υποστήριξε η κατάσταση με τα ογκώδη εξομαλύνεται καθώς, όπως ανέφερε, και ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στην τελευταία τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε ότι έχουν επισκευαστεί τα αυτοκίνητα, έχουν προσληφθεί υπάλληλοι με δίμηνες συμβάσεις για τις ανάγκες των ογκωδών, ενώ έχει οριστεί και υπεύθυνος για τα ογκώδη. «Εκτιμούμε ότι η όλη διαδικασία είναι σε καλό δρόμο και φαίνεται πως καθαρίζουν τα ογκώδη από τον δρόμο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Είμαστε ρεαλιστές και αναφερόμαστε στην  άποψη του δημάρχου και προφανώς εφόσον τα λέει έχει ιδίαν άποψη της υπηρεσίας», σχολίασε σκωπτικά ο κ. Φουντούκης.  «Σιγά, σιγά δίνεται κομμάτια σε ιδιώτη, ξεκινήσατε με το δίμηνο», σημείωσε από την πλευρά της το μελος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ Κλεοπάτρα Χοροζίδου. Διερωτήθηκε για ποιο λόγο σταμάτησε η αποκομιδή των ογκωδών τα Σαββατοκύριακα, αφού τότε έβγαινε η δουλειά και ήταν η κατάσταση ήταν καλύτερη στους δρόμους.

Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Φουντούκης σημείωσε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη «άνοιξε η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης στην καθαριότητα με απευθείας και πλήρη ανάθεση για δύο μήνες σε ιδιώτη εργολάβο με οχήματα οδηγούς και εργάτες την αποκομιδή ογκωδών». Όπως υποστήριξε, «η ιδιωτικοποίηση που επεξεργάζεται η διοίκηση Ζέρβα περνάει υποχρεωτικά από αύξηση ανταποδοτικών τελών τουλάχιστον 50%».

Για τα περί ιδιωτικοποίησης του τμήματος των ογκωδών ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Ιακώβου είχε υποστηρίξει στη Voria.gr ότι ο δήμος προχωρά σε αυτή την κίνηση εξαιτίας των εκλογών. Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει «περίπου 150 άτομα θα απασχοληθούν για τις δημοτικές εκλογές. Εκείνο το διάστημα που θα λείπουν αυτοί οι εργαζόμενοι, κάποιοι θα πρέπει να σηκώνουν τα ογκώδη».

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Καταγγελία εργαζομένων για ιδιωτικοποίηση του τμήματος ογκωδών - «Γίνεται λόγω εκλογών», απαντά ο δήμος

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε αναφερθεί στην οργάνωση ειδικών κλιμακίων για τα ογκώδη, την ενίσχυση του προσωπικού και την αύξηση του στόλου των οχημάτων. «Με τις νέες αυτές προσλήψεις αναδιατάσσουμε δυνάμεις και δημιουργούμε κλιμάκια που θα απασχολούνται αποκλειστικά στον τομέα της απομάκρυνσης ογκωδών αντικειμένων», εξήγησε ο κ. Ζέρβας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, οι άνθρωποι της καθαριότητας κάθε εργάσιμη ημέρα απομακρύνουν από τους δρόμους της πόλης πάνω από 25 τόνους ογκωδών.

Δείτε επίσης - Ζέρβας για καθαριότητα: Αυξημένος ο στόλος των απορριμματοφόρων - «Ούτε μια στιγμή δεν σταματήσαμε να προσπαθούμε»