Skip to main content

Δυο μεγάλα projects στην τελική ευθεία...............

Ενδεχομένως και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να ανακοινωθεί η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών

Ενδεχομένως και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να ανακοινωθεί η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ). Πρόκειται για πακέτο το Δημοσίου, το οποίο όμως θα εξακολουθήσει να κατέχει άλλο ένα 25% στο ΔΑΑ και θα είναι το πρώτο μεγάλο project από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, που θα προχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι «το ματς θα κριθεί από τα ...αποδυτήρια». Κι αυτό γιατί το καναδικό fund PSP και ο όμιλος Κοπελούζου, που είναι ήδη μέτοχοι του Αεροδρομίου, θα πάρουν κι αυτό το ποσοστό. Στο ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζουν ότι «θα βγάλουν» περίπου 1 δις ευρώ από αυτή την πώληση.

Στο μεταξύ και σε ό,τι αφορά στο άλλο μεγάλο επενδυτικό project, αυτό του Ελληνικού, όλα δείχνουν ότι μπαίνει στην τελική ευθεία η έκδοση του μεγάλου ομολογιακού δανείου που ετοιμάζει η Lamda Development, με στόχο την χρηματοδότηση της επένδυσης. Μάνατζμεντ και σύμβουλοι το «δουλεύουν», και θα βγει προσεχώς. Ως γνωστόν, για τον ίδιο σκοπό, η ίδια εταιρεία θα προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για την οποία ενδιαφέρον έχουν επιδείξει κυρίως ελληνικοί όμιλοι (Γερμανός), που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ελληνικό.

Πάντως, ο πρόεδρος  του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε (αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη) για τέταρτη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, ότι «για να γίνει η συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει να υπάρχουν και τα ...λεφτά». Με ό,τι αυτό σημαίνει για την επένδυση. Από την πλευρά της κοινοπραξίας πάντως, διαβεβαιώνεται σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως πρόβλημα χρηματοδότησης.