Skip to main content

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα «πωλητήρια» στην Ελλάδα

Τι προβλέπεται με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, αλλά και όσα περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ

Τι θα συμβεί στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο; Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, αλλά και όσα περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της ΔΕΘ, προβλέπονται τα εξής:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: Μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η πώληση και του υπόλοιπου 30% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν. Για την ακρίβεια, «κάνουν ουρά».

ΕΛΠΕ: Τελικώς, η επόμενη φάση της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) θα ξεκινήσει μόνο με την πώληση πακέτου μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Μέσω δημόσιας προσφοράς, θα πουληθεί κατά πάσα πιθανότητα το 20%. Ο όμιλος Λάτση, σε αυτή τη φάση, δεν θα πουλήσει δικό του ποσοστό.

ΔΕΠΑ: Η αποκρατικοποίηση της θα ξεκινήσει, το αργότερο, έως τον Νοέμβριο. Περισσότερες λεπτομέρειες, προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστές.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Η επένδυση προχωρά, υπό την έννοια ότι υπογράφτηκε και η τέταρτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Απομένουν – λογικά – άλλες δυο. Υπ αυτές τις συνθήκες κι αν όλα πάνε καλά, η υλοποίηση της επένδυσης θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020. Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για το καζίνο «βγαίνει» αρχές Νοεμβρίου.

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: Για την επένδυση χρυσού της καναδικής El Dorado Gold υπογράφτηκαν το τελευταίο διάστημα τρεις αποφάσεις που την αφορούσαν κι εκκρεμούσαν στα αρμόδια γραφεία επί μία τριετία. Υπ αυτή την έννοια ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή της. Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

ΘΡΑΚΗ: Η ίδια καναδική εταιρία έχει δεσμευτεί, έναντι της κυβέρνησης και για ανάλογη επένδυση, στην περιοχή της Θράκης

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Τον Νοέμβριο θα δοθεί η απάντηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην κινεζική Cosco, αναφορικά με το νέο επενδυτικό master plan, ύψους 800 εκατ ευρώ, που κατέθεσε αναφορικά με το λιμάνι του Πειραιά. Η απάντηση – που θα είναι θετική, με μικρούς αστερίσκους - θα συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Ξι στην Ελλάδα.