Skip to main content

Δυο βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου

Ο πρωθυπουργός αποκαλεί «μεγάλο στοίχημα» για την επόμενη μέρα την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Δικαίου που αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Δικαίου φαίνεται να συνιστά μια από τις βασικές προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο  πρωθυπουργός, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, το αποκαλεί «μεγάλο στοίχημα» για την επόμενη μέρα. Πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ξεκάθαρα το μήνυμα καθώς το εξήγησε ο ίδιος, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους τέσσερις CEO των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Οπερ σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να επικαλεσθεί στο μέλλον παρερμηνείες, για τυχόν καθυστερήσεις. O πρωθυπουργός θέλει να υλοποιηθεί κι όλοι πήραν το μήνυμα.  

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κληθούν να σηκώσουν το κύριο βάρος κι αυτής της προσπάθειας, έχοντας ωστόσο στην άκρη του μυαλού τους και μια σειρά από άλλες προτεραιότητες. Μια από αυτές είναι οι αξιολογήσεις των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού. Ήδη, τον σχετικό κύκλο άνοιξε η Fitch ενώ ακολουθούν και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες. Από τις εκθέσεις τους θα εξαρτηθούν πολλά, όπως, για παράδειγμα, οι επόμενες ομολογιακές εκδόσεις. Όλα δείχνουν ότι τελικά και το επόμενο βήμα θα είναι πιο συντηρητικό. Κι ότι ο ΟΔΔΗΧ θα επιλέξει πάλι ένα  δεκαετές, περιμένοντας να δει πώς θα συνεχισθεί η χρονιά στις αγορές.   

Κάτι ανάλογο περιμένουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, που επίσης θέλουν να προχωρήσουν στις δικές τους εκδόσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα εκδώσει τελικά το διεθνές ομόλογο που ετοιμάζει η ΔΕΗ. Θα είναι το πρώτο αυτού του είδους μετά το μακρινό 2014. Κι έπεται συνέχεια.