Skip to main content

Φωτιά στη Βούλα:Σε ύφεση το μεγάλο πύρινο μέτωπο - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (φωτο+vid)

Ανακλήθηκαν οι εκκενώσεις και επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί. Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις. Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Ολονύχτια θα είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα στο Πανόραμα Βούλας όπου η φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η εικόνα ήταν βελτιωμένη στην άνω Γλυφάδα, στην άνω βούλα και στη Βάρη. Δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν στα σημεία που πέρασε η φωτιά, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας. Ωστόσο οι άνεμοι έχουν πέσει και μετά τη δύση του ήλιου και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες δυνάμεις.

Για πολλά και διάφορα μέτωπα φωτιάς κάνει λόγο η πυροσβεστική που συμβάλλει με κάθε μέσο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Πανόραμα Βούλας.

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα κατάφεραν να τη τιθασεύσουν και να την περιορίσουν, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν κοπάσει» υπογράμμισε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι «εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών που δόθηκαν νωρίτερα στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές έχουν ανακληθεί. Η περιοχή που μένει προς το παρόν σε αυξημένη ετοιμότητα εκκένωσης είναι μόνο αυτή του Χερώματος Βάρης από τη Λεωφόρο Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο. Εκεί ακόμη έχουμε θέμα» σημείωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Τέλος αναφορικά με την εκκένωση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος Οδηγός», καθώς επίσης και του Παιδικού Χωριού SOS που βρίσκονται στην περιοχή, ο δήμαρχος Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης υπογράμμισε ότι «αυτή την ώρα τόσο οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του Γηροκομείου, όσο και τα παιδιά του Χωριού, επιστρέφουν στους κοιτώνες τους. Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος, για τις δομές αυτές».

Ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στη φωτιά στη Βούλα

Σύμφωνα με την ενημέρωση εκπροσώπου της Πυροσβεστικής έρχονται πυροσβεστικές δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα για να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βούλα.

Οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες από κάθε περιφέρεια και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ θα αξιολογηθεί εάν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, καθώς εδώ και περίπου μία ώρα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.

Ζημιές σε 20 σπίτια - Σε 4 έχουν σημειωθεί σοβαρές φθορές

Τέσσερα είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τη φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι Γλυφάδας, αλλά γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων έφτασε στο Πανόραμα Βούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά με εναέρια και επίγεια μέσα.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο OPEN, είπε ότι δεν έχουν καεί ολοσχερώς σπίτια, αλλά ότι καταγράφηκαν ζημιές σε 20 σπίτια. Ζημιές έχουν προκληθεί και σε αυτοκίνητα και μηχανάκια που βρίσκονταν στην περιοχή.

Οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή είναι καταστροφής και απόγνωσης. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους και δίνουν μάχη απέναντι στις φλόγες με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Εκτός από τα τέσσερα σπίτια, έχουν καεί και αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή.

Η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται στον πολύ ισχυρό αέρα, κάτι που η δημοτική αρχή φοβόταν και γι' αυτό ήταν σε επιφυλακή. «Ήμασταν εκεί» ανέφερε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος  Πατούλης  έκανε λόγο για 5 μέτωπα  το  ένα κοντά στο άλλο, με σημαντικότερο  αυτό πάνω από την Σχολή Ευελπίδων.

 

Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την εντολή ν' ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.

Η αστυνομία επιχειρεί την απομάκρυνση ηλικιωμένων από την περιοχή. Ήδη, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν 15 άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε περιπολικά, που τους μετέφεραν στην πλατεία Άλσους.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα, σταθμοί του ΕΚΑΒ μεταβαίνουν στον Άγιο Νεκτάριο Βούλας για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε όποιον χρειαστεί.

 

Μήνυμα από το 112

Λίγο μετά τις 16:20 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους, Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην άνω Βούλα» αναφέρει το μήνυμα που συνέταξε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι Αρχές καλούν τους πολίτες να προβαίνουν στις αναγκαίες μετακινήσεις, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία. Ωστόσο, υπάρχει μποτιλιάρισμα, ενώ οι οδηγοί εκνευρισμένοι περιμένουν να μετακινηθούν.

Οι συνθήκες στην περιοχή είναι δύσκολες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. Κάτοικοι έχουν βγει με λάστιχο, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους.Λόγω των 8 μποφόρ, η φωτιά εξαπλώνεται με έντονους ρυθμούς. Τα εναέρια μέσα δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φωτιές στον ορεινό όγκο, κάνοντας βαθιά βουτιά στη χαράδρα, ενώ πιο δύσκολη είναι η παρέμβασή τους στον αστικό ιστό, λόγω του πυκνού καπνού, ενώ οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στον αστικό ιστό για να σώσουν περιουσίες.