Skip to main content

Εκλογές 2023: Ο φόβος της παραλίας, η μάχη των «μικρών» και το 7% του παραβάν

Υποτονικότερο το κλίμα της αυριανής κάλπης - Η σκληρή μάχη στα δεξιά της ΝΔ και οι ψηφοφόροι του... παραβάν

Ανοίγουν σε λίγες ώρες οι κάλπες σε όλη τη χώρα και αυτή τη φορά, εν αντιθέσει με τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο πολλοί ψηφοφόροι να...ψηφίσουν παραλία αντί για εκλογικό τμήμα.

Για τον πολιτικό αναλυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας δημοσκοπήσεων «To the point», Δημήτρη Κατσαντώνη αυτές οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι υποτονικές.

«Όχι βουβές, αλλά οπωσδήποτε το κλίμα είναι υποτονικότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές» είπε στη Voria.gr.

Περαιτέρω, όμως, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει  διακύβευμα» παρά μόνο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που προφανώς επιθυμούν να αυξήσουν αμφότεροι τα ποσοστά τους.

Η συμμετοχή του κόσμου και η προσέλευση στην εκλογική διαδικασία θα επηρεαστεί σημαντικά, σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη, από τον καλό καιρό, καθώς το καλοκαίρι είναι εδώ και άρα «κάποιοι θα προτιμήσουν να πάνε στις παραλίες» από το να πάνε στα εκλογικά τμήματα όπου είναι εγγεγραμμένοι, ενώ πρόσθεσε ότι και πολλοί εκ των ετεροδημοτών δεν θα πάνε να ψηφίσουν και ειδικά όσοι «ψηφίζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μάχη που δίνεται μεταξύ των μικρών κομμάτων, κυρίως εκείνων που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ, δηλαδή «Ελληνική Λύση», ΝΙΚΗ και «Σπαρτιάτες», τα οποία σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη, προσπαθούν να αρπάξουν το ένα ψήφους από το άλλο, μιας και τα τρία συγκεκριμένα κόμματα αντλούν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή.

«Υπάρχει κανιβαλισμός μεταξύ «Ελληνικής Λύσης», ΝΙΚΗΣ και «Σπαρτιατών». Και τα τρία κόμματα αντλούν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή αν και είναι αξιοσημείωτο ότι οι ψηφοφόροι της ΝΙΚΗΣ είναι σταθεροί, σε αντίθεση με εκείνους της «Ελληνική Λύσης» που είναι ευμετάβλητοι», τόνισε.

Ευμετάβλητοι όμως είναι και οι ψηφοφόροι της «Πλεύσης Ελευθερίας» και του ΜεΡΑ25 παρουσιάζοντας όπως είπε ο κ. Κατσαντώνης «εικόνα καρδιογραφήματος, δηλαδή μια είναι πάνω και μία κάτω. Μπορεί να είναι τη μια μέρα στο 4% και την άλλη στο 2,5%».

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός πως σε αυτές εκλογές -όπως συνέβη και στις προηγούμενες-  ένα ποσοστό θα αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει, κυριολεκτικά την ώρα που θα μπει στο παραβάν.

«Στις προηγούμενες εκλογές αυτό το ποσοστό που θα αποφάσιζε ποιο κόμμα θα ψηφίσει μέσα στο παραβάν εμφανίζονταν στις δημοσκοπήσεις στο 17%, ας πούμε ότι τελικά διαμορφώθηκε στο 9-10%. Ποσοστό που προφανώς πήγε στη ΝΔ. Τώρα αυτό το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα αποφασίσει όχι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, αλλά μέσα στο παραβάν, υπολογίζεται περίπου στο 7%» κατέληξε ο κ. Κατσαντώνης.