Skip to main content

Εκλογές και Αριστερά: Η νίκη του ΚΚΕ, η ήττα του ΜέΡΑ25 και η μικρή άνοδος του εξωκοινοβουλίου

Τα εκλογικά αποτελέσματα που έλαβαν οι συνδυασμοί της Αριστεράς στις εκλογές του Μαΐου

Έναν νικητή, το ΚΚΕ, έναν μεγάλο ηττημένο, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, και μια μικρή άνοδο στα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ανέδειξαν οι εκλογές του Μαΐου στο φάσμα της Αριστεράς (πλην ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Το ΚΚΕ κατάφερε να καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο, που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια που επέδειξε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας, σε μεγάλη αντίθεση με ό,τι γινόταν  τα προηγούμενα χρόνια στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και στη σταθερά αντίθετη θέση που κράτησε απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα.

Το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές ανέβασε κατά 1,93% το ποσοστό του που σε απόλυτο αριθμό αντιστοιχεί σε 127.120 ψήφους. «Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Κύρος που έχει κατακτηθεί από το γεγονός ότι το Κόμμα πρωτοστάτησε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου», σημειώνουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος στην αποτίμηση που πραγματοποίησαν για τις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε μία μεγάλη ήττα του ΜέΡΑ25, το οποίο έχασε μέσα σε τέσσερα χρόνια ένα ποσοστό 0,81% (σε απόλυτο αριθμό 39.491 ψήφους), μένοντας έτσι εκτός Βουλής. Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να συνυπολογιστεί και η «Συμμαχία για τη Ρήξη» που πραγματοποίησε με τη Λαϊκή Ενότητα, που στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 0,28% και 15.612 ψήφους. Άρα στο σύνολο των ποσοστών, η Συμμαχία έχασε 1,09% και σε απόλυτο αριθμό 55.103 ψήφους. Πλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε επιστολή του προς την Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι «ξεκινήσαμε την ανασύνταξη των δυνάμεών μας τόσο εκλογικά όσο και οργανωτικά με στόχο την προσέλκυση χιλιάδων ψηφοφόρων που αναγνωρίζουν την αξία της φωνής μας στη Βουλή αλλά που δεν μας ψήφισαν χτες». Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα δώσει τα ρέστα του ώστε στις επόμενες επαναληπτικές κάλπες να πετύχει την είσοδό του στη Βουλή.

Στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, τα τέσσερα κόμματα που κατέβηκαν στις φετινές εκλογές κατέγραψαν αύξηση και στον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έλαβαν αλλά και, τρία από αυτά, ανέβασαν τα ποσοστά τους. Συγκεκριμένα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβε 0,54, ποσοστό αυξημένο κατά 0,13%, και συνολικά 8.507 ψήφους παραπάνω σε σχέση με το 2019. Το ΚΚΕ (μ-λ) έλαβε 0,22% από 0,14% στις προηγούμενες εκλογές και αύξησε τις ψήφους του κατά 5.013. Από την άλλη πλευρά το Μ-Λ ΚΚΕ έλαβε 0,07%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,02% και συνολικά 1.220 ψήφους παραπάνω, ενώ η ΟΚΔΕ έλαβε το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές του 2019 (0,03) αλλά έλαβε 374 ψήφους παραπάνω. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2019 συμμετείχε και το ΕΕΚ Τροτσκιστές, που είχε λάβει 0,03%, αλλά σε αυτές τις εκλογές δεν συμμετείχε και κάλεσε σε κριτική ψήφο στους αριστερούς συνδυασμούς τού εργατικού κινήματος, πλην ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.