Skip to main content

Embryolab: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Παγκόσμια Ημέρα για την υπογονιμότητα

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που δυσκολεύονται να συλλάβουν

H Παγκόσμια Ημέρα για την υπογονιμότητα γιορτάζεται στις 15 Ιουνίου για να αυξηθεί η γνώση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν ζευγάρια, γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε:

Τι είναι η υπογονιμότητα;
Πως θα την εντοπίσουμε & πως θα τη θεραπεύσουμε;

Τι είναι η γονιμότητα;
Πως θα την προστατεύσουμε & πως θα τη διεκδικήσουμε;

Ποιος είναι ο σκοπός μιας τέτοιας μέρας; Να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που δυσκολεύονται να συλλάβουν. Και ναι, οι περισσότερες αιτίες υπογονιμότητας μπορούν να ξεπεραστούν χάρη στην επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής! Το μόνο που χρειάζεστε είναι η κατάλληλη Μονάδα Εξωσωματικής, μια υποστηρικτική οικογένεια και ανοιχτό μυαλό!

Η υπογονιμότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για ζευγάρια που δεν μπορούν να συλλάβουν, καθώς και για γυναίκες που δεν μπορούν να πετύχουν εγκυμοσύνη ή αποβάλλουν συχνά. Ενώ η υπογονιμότητα μπορεί να είναι μια δύσκολη συνθήκη για όσους τη βιώνουν, δεν μπορεί να δοθεί λύση έως ότου διαδοθεί η γνώση για την ανάγκη διάγνωσης, πρόληψης και προστασίας. Η υπογονιμότητα είναι τόσο συχνή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει αναγνωρίσει ως ζήτημα δημόσιας υγείας για ζευγάρια σε όλο τον κόσμο.

  • Στον κόσμο 1 στα 6 ζευγάρια.
  • Στην Ελλάδα περισσότερα από 300.000 ζευγάρια.

Πότε απευθύνομαι στον Ειδικό;

Για ζευγάρια και γυναίκες έως 35 ετών
Μετά από ένα χρόνο τακτικών επαφών και εφόσον δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη.

Για ζευγάρια και γυναίκες άνω των 35 ετών
Μετά από έξι μήνες τακτικών επαφών και εφόσον δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη.

Μόνο έτσι μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για τη δική του γονιμότητα και να βρει τις θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Ο Dr. Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy αναφέρει για τα πιο κοινά γυναικολογικά προβλήματα:

• Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: συναντάται σε 10-15% των γυναικών στις μέρες μας. Το σύνδρομο επηρεάζει συχνά την ωορρηξία, ενώ αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.

• Μειωμένο απόθεμα ωοθηκών: όταν ο αριθμός του αποθέματος των ωαρίων σε μια γυναίκα μειώνεται με πιο γρήγορο ρυθμό και κάποιες φορές συνδυάζεται με διαταραχές του περιόδου.

• Ενδομητρίωση: μια χρόνια κατάσταση που αφορά στην ανάπτυξη κυττάρων του ενδομητρίου σε σημεία έξω από τη μήτρα. Η ενδομητρίωση συχνά συνδυάζεται με συμπτώματα πόνου στην περίοδο και μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την αρχή μιας εγκυμοσύνης.

H Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy & Συνιδρύτρια της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab μας λέει για τα πιο κοινά ανδρολογικά προβλήματα:

• Αζωοσπερμία: είναι η απουσία σπερματοζωαρίων στο δείγμα εκσπερμάτισης και  συναντάται σε εκατομμύρια άντρες σε όλο τον κόσμο. Όμως, οι περισσότεροι άνδρες με αζωοσπερμία έχουν σπερματοζωάρια μέσα στους όρχεις τους και με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης θα αποκτήσουν το δικό τους παιδί.

• Χαμηλές παράμετροι σπέρματος: σε εξειδικευμένα εργαστήρια εξετάζονται παράμετροι όπως όγκος σπέρματος, ρευστοποίηση, ιξώδες και PH, αριθμός, κινητικότητα, μορφολογία και ζωτικότητα. Το σπερμοδιάγραμμα αποκαλύπτει τις περισσότερες παραμέτρους στη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας.

• Κατακερματισμός στο DNA των σπερματοζωαρίων: όταν έχουμε αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο DNA, τότε απειλείται η επιτυχημένη γονιμοποίηση του ωαρίου. Η κατάσταση είναι κι εδώ αναστρέψιμη από τους Ειδικούς IVF και η τεχνική ICSI μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένη γονιμοποίηση.

Δεδομένου ότι τα προβλήματα γονιμότητας δεν είναι σπάνια, αξιοποιήστε αυτή τη μέρα για να επισκεφθείτε έναν Ειδικό Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και να εντοπίσετε ένα πρόβλημα γονιμότητας προτού κλιμακωθεί. Εκτιμήστε τη γονιμότητά σας

Πώς γιορτάζουμε αυτή την Ημέρα για να τιμήσουμε τη Γονιμότητα;

Επισκεφθείτε έναν γιατρό

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε, ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσετε αυτή τη μέρα είναι να επισκεφτείτε έναν Ειδικό Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ή μία αδειοδοτημένη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η επίσκεψη μπορεί μόνο να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα.

Βοηθήστε έναν φίλο

Έχετε κάποια φίλη που προσπαθεί να μείνει έγκυος; Αξιοποιήστε αυτή τη μέρα ως αφορμή και  προγραμματίστε μια επίσκεψη για αυτήν σε κάποια Κλινική Γονιμότητας.

Διαδώστε το μήνυμα της Ευαισθητοποίησης, Πρόληψης, Διάγνωσης και Θεραπείας για τη Γονιμότητα

Μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία

Διαδώστε αυτό ή άλλα άρθρα ή Video σχετικά με θέματα υπογονιμότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Eνθαρρύνετε τους ανθρώπους στο περιβάλλον σας να επισκεφτούν έναν γιατρό αντί να χάσουν την ελπίδα τους.

Κλείστε τώρα ραντεβού onlineivf.embryolab.eu
Τ. 2310 474747, M. info@embryolab.eu
Δείτε το Embryolab: vr.embryolab.eu

EMBRYOLAB, ΜΟΝΑΔΑ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 551 34 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη