Skip to main content

Επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο αξιοποίησης του Λοιμωδών ζητεί το Κοινωνικό Ιατρείο

Η κατάληψη δεν θα συνεχιστεί αλλά τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου θα προχωρήσουν σε νέες μορφές κινητοποιήσεων για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών.

Την άμεση επαναλειτουργία του παλιού Νοσοκομείου Λοιμωδών αλλά και επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο αξιοποίησής που αποκάλυψε η Voria.gr ζήτησαν μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης και Συλλογικοτήτων, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα σήμερα, στον αύλειο χώρο του πάλαι ποτέ νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ο Γιάννης Ράπτης, γιατρός στο Κοινωνικό Ιατρείο ανέφερε: «Διεκδικούμε να ανοίξει εδώ και τώρα το Λοιμωδών, στελεχωμένο και εξοπλισμένο». Σημείωσε ότι το νοσοκομείο που διαχειριζόταν τις λοιμώδεις παθήσεις στην Θεσσαλονίκη έκλεισε το 2013 με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ως εντολή της τρόικας, στα πλαίσια του περιορισμού των κοινωνικών δαπανών. Τόνισε επίσης ότι η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε ότι τα λοιμώδη νοσήματα κάθε άλλο παρά στο παρελθόν ανήκουν και όπως είπε όσο ο άνθρωπος καταστρέφει με αυτόν τον ρυθμό τη φύση για νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές τόσο θα υπάρχουν και τα λοιμώδη νοσήματα.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη - Στα σκαριά σχέδιο για την αξιοποίηση του Λοιμωδών - Τι προβλέπει

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της Voria.gr, για το σχέδιο της 4ης ΥΠΕ να δημιουργηθεί στο Λοιμωδών ένα κέντρο πρόληψης καρκίνων, μεταβολικών νοσημάτων και πιθανόν για long covid ασθενείς απάντησε: «Εμείς θα θέλαμε αυτό το σχέδιο να μας έχει ανακοινωθεί επίσημα από κάποιον υπεύθυνο, να μας καλέσει και να πει τι υπάρχει στα σκαριά και να κάνουμε ένα διάλογο. Για αυτές τις διαρροές έχουμε κάποιες επιφυλάξεις, έχουμε πολλά ερωτήματα, θα θέλαμε επίσημη και λεπτομερή ανακοίνωση για να τοποθετηθούμε. Γενικά όμως εμείς λέμε ότι αυτός ο χώρος πρέπει να λειτουργήσει ως νοσοκομείο».

Ο γιατρός κ. Βαγγέλης Ευθυμιάδης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έκλεισαν 17 νοσοκομεία χωρίς να ανοίξει κανένα. «Σήμερα σε μια κατάσταση τραγική για το εθνικό σύστημα υγείας, για τους εργαζόμενους και τον κόσμο που νοσηλεύεται, είναι αναγκαίο να ανοίξει το Λοιμωδών. Καλέσαμε σήμερα τον Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, ο οποίος βεβαίως δεν ήρθε. Θέλαμε να μας ενημερώσει γιατί υπάρχουν φήμες ότι αυτό κάπως θα λειτουργήσει. Όλη η διαπραγμάτευση όπως βγήκε από τα δημοσιεύματα είναι στο καθεστώς κυριότητας του νοσοκομείου. Το ίδρυμα έχει παραχωρηθεί από το Ιταλικό δημόσιο στο ελληνικό με αντίτιμο 75 ευρώ με την προϋπόθεση να λειτουργεί ως δομή υγείας, το να διαπραγματεύεσαι για την κυριότητα σημαίνει ότι θέλεις να το αλλάξεις χαρακτήρα».

Το μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Στέλλα Χονδροματίδου, επισήμανε ότι η ΕΝΙΘ στηρίζει το αίτημα για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών. «Τα νοσοκομεία σήκωσαν όλο το βάρος της πανδημίας και είναι σήμερα εξαντλημένα και υποστελεχωμένα. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της και ολοκληρώνει τη διάλυση του ΕΣΥ, με το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ. Το δημόσιο σύστημα θέλει άμεση ενίσχυση με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και επαναφορά όλων των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή.

Ο Νίκος Νικίσιανης, εκπρόσωπος του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα» επισήμανε ότι ναι μεν το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα της παράταξης για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών, ωστόσο κάλεσε την δημοτική αρχή να τιμήσει την ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου και να διεκδικήσει με έμπρακτο τρόπο την επαναλειτουργία του. Αναφορικά με το σχέδιο αξιοποίησης του χώρου, δήλωσε ότι «και μόνο που η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαρροές, είναι μια πρώτη νίκη του Κοινωνικού Ιατρείου».

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η κατάληψη δεν θα συνεχιστεί αλλά θα προχωρήσουν σε νέες μορφές κινητοποιήσεων για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών.