Skip to main content

Επίσκεψη Ζέρβα στην Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος (φωτο)

Δεσμεύομαι πως κανένας δημότης στην πόλη μας δεν θα νιώθει πολίτης δεύτερης κατηγορίας, είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Την Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας συνοδευόμενος από τα στελέχη της παράταξης «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και υποψήφιους συμβούλους Μάτα Γαλατσάτου, Γιάννη Κανταράκη και Φάνη Κοντούλη. Ο κ. Ζέρβας συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ., του αθλητικού σωματείου της και με μέλη των επιτροπών της με στόχο την ενημέρωση και την καταγραφή των αιτημάτων ώστε να τεθούν στο επίκεντρο της προεκλογικού συζήτησης.

Κύριο θέμα που τέθηκε στη συνάντηση ήταν η απουσία επιχορήγησης από την Πολιτεία γεγονός που, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οδηγεί στην δύσκολη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του κτηρίου που στεγάζει την Ένωση και φιλοξενεί τις δράσεις της όντας παράλληλα σημείο συγκέντρωσης. Πέραν αυτού, συνεχίζει η ενημέρωση, έγινε εκτενής αναφορά στις δυσκολίες πρόσβασης στην εκπαίδευση καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές αλλά και στο ζήτημα της διερμηνείας που επίσης αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση των κωφών στην αγορά εργασίας, επισημάνθηκε ως βασική αναγκαιότητα η άρση των εμποδίων στην εκπαιδευτική διαδικασία, από την οποία ουσιαστικά είναι αποκλεισμένοι. «Οι εγγενείς αδυναμίες επικοινωνίας και πρόσβασης  των κωφών σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς συνιστούν τροχοπέδη στην ομαλή ένταξή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και της πόλης. Από πλευράς της Ένωσης τέθηκε επίσης το ζήτημα ύπαρξης και μόνιμης παρουσίας διερμηνέα στη βασική δομή του δήμου Θεσσαλονίκης», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας δήλωσε πως αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα του ιδίου και της παράταξης η ίση μεταχείρισή όλων των πολιτών. «Δεσμεύομαι πως κανένας δημότης στην πόλη μας δεν θα νιώθει πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Η πρόσβαση των δημοτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα καταστεί δυνατή και ευχερής. Υπάρχουν τρόποι, υπάρχει θέληση από μέρους μας, υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα και πρακτικές διεθνώς. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια» τόνισε. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως «για την εξυπηρέτηση των πολιτών με προβλήματα ακοής, στη διάθεσή τους θα υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στις δημοτικές υπηρεσίες που συναλλάσσονται καθημερινά. Θα ανατεθούν αρμοδιότητες σε εντεταλμένο σύμβουλο για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την προώθηση της ποιότητας ζωής τους και την πλήρη και ισότιμη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία της πόλης». 

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών από τον δήμο στην κατεύθυνση κοινών αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων (τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ, θεατρικές παραστάσεις κ.α) αλλά και συστηματικής προσπάθειας ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τέλος, ξεχωριστό τμήμα της συνάντησης κατέλαβε η ενημέρωση για τα προβλήματα του αθλητικού σωματείου κωφών που σχετίζονται με την ανυπαρξία κατάλληλων χώρων άθλησης, την απουσία χρηματοδότησης ανάλογων δράσεων και την αδιαφορία φορέων και δήμων σχετικά με αυτά τα ζητήματα.