Skip to main content

ΕΤΑΔ: Τρέχει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ξενία Κοζάνης

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός - Ποια η καταληκτική ημερομηνία, ποιο το ποσό εκκίνησης για τη μίσθωση του ακινήτου

Μια ακόμη ευκαιρία φαίνεται να έχει το εγκαταλελειμμένο Ξενία Κοζάνης για να αναγεννηθεί, καθώς η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου προχωρά στην αξιοποίηση του μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού με καταληκτική ημερομηνία την 5η Μαΐου, στη 13.00. Ο διαγωνισμός, ανοικτού τύπου, που «τρέχει» προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, με τιμή εκκίνησης τις 36.000 ευρώ. Σημειώνεται πως, όπως είχε γράψει η Voria.gr, είχε προηγηθεί αντίστοιχος διαγωνισμός έναν χρόνο νωρίτερα, ο οποίος δεν τελεσφόρησε, με τιμή εκκίνησης υψηλότερη και συγκεκριμένα στις 40.000 ευρώ.

Το κριτήριο ανάδειξης του αναδόχου είναι η υψηλότερη οικονομική προσφορά, η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας (e-auction) και η οποία θα αφορά στο ετήσιο μίσθωμα του πρώτου μισθωτικού έτους.

Το βήμα ηλεκτρονικής δημοπρασίας είναι 5% επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς ή σταθερό βήμα. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 35 έτη από την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης, με δυνατότητα παράτασης για 15 επιπλέον έτη, κατόπιν συμφωνίας και των δύο μερών.

Ο διαγωνισμός προβλέπει την ανάπτυξη τουριστικής μονάδας (πχ ξενοδοχείου, ξενώνα κ.α) στο εν λόγω ακίνητο. Μάλιστα όπως αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού «ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία του ακινήτου με βάση την ήδη πραγματοποιηθείσα δόμηση».

Τι προβλέπεται για το μίσθωμα

Αναφορικά με το μίσθωμα στους ειδικούς όρους του διαγωνισμού επισημαίνεται  πως «ο μισθωτής θα καταβάλει στην ΕΤΑΔ, ετήσιο μίσθωμα όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού με την υποβολή της οικονομικής του προσφοράς και το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο της τιμής εκκίνησης. Στην περίπτωση, που ο ανάδοχος υποβάλλει στην ΕΤΑΔ επενδυτικό σχέδιο εργασιών ανακατασκευής / ανακαίνισης του μισθίου ακινήτου, με προϋπολογισμό ίσο ή μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ και χρόνο υλοποίησης εντός της πρώτης τριετίας της μίσθωσης, δύναται να καταβάλλει για την πρώτη τριετία μειωμένο μίσθωμα, το οποίο θα ανέρχεται σε ποσοστό 30% του ετήσιου μισθώματος, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Προκειμένου να τύχει του ανωτέρω ευεργετήματος, θα πρέπει ο ανάδοχος να υποβάλει στην ΕΤΑΔ, εντός δύο μηνών από την κατακύρωση σε αυτόν του διαγωνισμού, που μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμα μήνα, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τον ανάδοχο, ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΤΑΔ και να αποτελέσει παράρτημα της σύμβασης μίσθωσης. Σε περίπτωση, κατά την οποία η ΕΤΑΔ, κατά την ανέλεγκτη κρίση της, δεν εγκρίνει την υποβληθείσα οικονομοτεχνική μελέτη ή παρέλθει χρονικό διάστημα δύο μηνών, χωρίς να αποφανθεί η ΕΤΑΔ επί του αιτήματος του αναδόχου, ο ανάδοχος υποχρεούται, μετά από σχετική πρόσκληση της ΕΤΑΔ, να προσέλθει και να υπογράψει τη σύμβαση μίσθωσης, χωρίς το ανωτέρω ευεργέτημα του μειωμένου μισθώματος».

Ποιο είναι το Ξενία Κοζάνης

Το Ξενία ανεγέρθηκε τη δεκαετία του '60 από τον ΕΟΤ σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτόν από τον δήμο Κοζάνης. Λειτούργησε έως τα μέσα της δεκαετίας του '90, ως ξενοδοχείο εκμισθούμενο από τον ΕΟΤ σε διάφορους επιχειρηματίες. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε εκτός λειτουργίας.

Το ακίνητο, κυριότητας ΕΤΑΔ ΑΕ, αποτελείται από οικόπεδο επιφανείας 5.046,47 τ.μ., επί του οποίου τοποθετείται το κτήριο-ξενοδοχείο, συνολικής επιφάνειας κύριων χώρων 1763,46 τ.μ. (ισόγειο 1274,53 τ.μ., 1ος όροφος 488,93 τ.μ.) και βοηθητικών χώρων 742,89 τ.μ. στο υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Μεταμορφώσεως, εντός σχεδίου πόλεως Κοζάνης.

Σημειώνεται πως το κτήριο, που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο δυναμικότητας 66 κλινών, εμπίπτει στην κατηγορία εξαίρεσης από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ.