Skip to main content

Εθνικές εκλογές 2023: Οι σταυροί για τους υποψήφιους Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης

Η προτίμηση προς τους υποψήφιους εκφράζεται με έναν σταυρό δίπλα στο όνομά τους - Πόσους βάζουμε στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης

Με μια χούφτα ψηφοδέλτια ανά χείρας κάθε ψηφοφόρος που θα προσέλθει σήμερα σε ένα από τα 1.592 εκλογικά τμήματα, τα οποία έχουν στηθεί στους δήμους της Α΄ και Β΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, θα μπει στο παραβάν και θα επιλέξει το κόμμα της προτίμησής του. 

Με μπλε ή μαύρο στυλό θα βάλει σταυρούς δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων που επιλέγει από το συγκεκριμένο κόμμα. 

Στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου έχουν στηθεί 1.004 εκλογικά τμήματα οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν ως 4 σταυρούς, ενώ στη Β΄ περιφέρεια με τα 588 εκλογικά τμήματα μέχρι 3 σταυρούς

Σημειώνεται ότι αν σε κάποιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν λιγότεροι σταυροί αυτό θεωρείται έγκυρο, όπως και εκείνο που δεν έχει κανέναν σταυρό προτίμησης. Έγκυρο είναι επίσης και το ψηφοδέλτιο που έχει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, μόνο που προσμετράται υπέρ του κόμματος και κανένας σταυρός δεν λαμβάνεται υπόψη. 

Όταν λήξει η ψηφοφορία και ανοίξουν οι κάλπες, δικαστικοί αντιπρόσωποι και μέλη εφορευτικής επιτροπής έχουν διπλή δουλειά να κάνουν. Αρχικά θα μετρήσουν τα ψηφοδέλτια για να βγάλουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε κόμμα και στη συνέχεια θα καταμετρήσουν τους σταυρούς.  

Σε ότι αφορά τους σταυρούς προτίμησης στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της κεντρικής Μακεδονίας, οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

* βάζουν 1 σταυρό σε Κιλκίς, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη

* βάζουν 2 σταυρούς σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Κοζάνη, Καβάλα, Έβρο

Για βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας, βεβαιώσεις παραλειφθέντων εκλογέων από τους εκλογικούς καταλόγους και ό,τι άλλο χρειάζεται για την απρόσκοπτη  προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 19.00 σήμερα, Κυριακή, θα λειτουργούν τα ΚΕΠ.