Skip to main content

ΕΒΖ: Αρχίζει σήμερα η καμπάνια στο ζαχαρουργείο στο Πλατύ

Διαψεύδει ο δ/νων σύμβουλος δημοσίευμα για απομάκρυνση των Σέρβων παραγωγών από τον όμιλο. Έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ξεκινάει σήμερα η καμπάνια στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ έχει ομαλοποιηθεί η εισαγωγή ζάχαρης από το εξωτερικό και οι πωλήσεις της εταιρείας στην εσωτερική αγορά, δήλωσε στη Voria.gr ο δ/νων σύμβουλος της ΕΒΖ Δημήτρης Γιαννακίδης.

Ο κ. Γιαννακίδης διέψευσε δημοσίευμα ηλεκτρονικού μέσου σύμφωνα με το οποίο, αναστέλλεται η λειτουργία ενός εκ των δύο ζαχαρουργείων του Ομίλου στη Σερβία, επειδή οι τευτλοκαλλιεργητές προτίμησαν να δώσουν την παραγωγή τους σε άλλες επιχειρήσεις, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που είχε η μητρική.

«Πρόκειται για ανακρίβειες. Το εργοστάσιο στο Ζάμπαλι δε θα δουλέψει επειδή φέτος οι Σέρβοι αγρότες προτίμησαν να μη σπείρουν τεύτλα. Φέτος καλλιεργήθηκαν στη Σερβία μόλις 35.000 εκτάρια (σ.σ 350.000 στρέμματα), όταν πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί 75.000 εκτάρια. Συνεπώς, το θέμα δεν αφορά ειδικά το όμιλο της ΕΒΖ. Εμείς θα επεξεργαστούμε στο δεύτερο εργοστάσιο, στη Σρβένκα, 700.000 τόνους τεύτλα, ποσότητα που θα βγει από 12.000 εκτάρια», είπε ο κ.Γιαννακίδης.

Η ΕΒΖ, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προμήθειας ζάχαρης, που είχε λόγω των capital controls, ενώ με την παραγωγή εγχώριου προϊόντος στο αμέσως επόμενο διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί περαιτέρω. Σημειώνεται ότι φέτος, εκτός από το ζαχαρουργείο του Πλατέος, θα λειτουργήσει και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, το οποίο όμως θα ξεκινήσει την επεξεργασία προς τα μέσα Οκτωβρίου, επειδή λόγω καιρικών συνθηκών τα τεύτλα καθυστέρησαν να ωριμάσουν.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας, εργάζεται για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων που συνδέονται με την επιβίωση της βιομηχανίας. Έτσι, ως το τέλος του μήνα, θα υποβάλλει στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή στο βασικό της πιστωτή, το νέο business plan, ενώ για την ερχόμενη Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου έχει δημοσιευτεί πρόσκληση προς τους μετόχους για συμμετοχή σε έκτακτη γενική συνέλευση, με βασικό θέμα αυτό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση τα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η γενική συνέλευση θα συζητήσει τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.    Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από Ευρώ μηδέν και εβδομήντα τριών λεπτών (€0,73) σε Ευρώ μηδέν και τριάντα λεπτών (€0,30) ανά μετοχή, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4α του Κ.Ν. 2190/1920 προς απόσβεση ζημιών της Εταιρείας.

2.    Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Πρόβλεψη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού της κάλυψης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α του κ.ν. 2190/1920. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να καθορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Εταιρείας, να διαθέσει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες και να ρυθμίσει εν γένει τα θέματα που αφορούν την αύξηση και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

3.    Τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις και κωδικοποίηση αυτού.

4.    Επικύρωση εκλογής μελών Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων.

5.    Επικύρωση εκλογής μελών Επιτροπής Ελέγχου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων.

6.    Ορισμός ανεξαρτήτων μελών.

7.    Ορισμός μελών Επιτροπής Ελέγχου.

8.    Διάφορα-Επικυρώσεις-Ανακοινώσεις.