Skip to main content

Εξάρθρωση κυκλώματος trafficking: Σώθηκαν 51 γυναίκες από τα χέρια σωματέμπορων - 22 συλλήψεις

Οι Αρχές συνέλαβαν 22 άτομα, ενώ διασώθηκαν 51 γυναίκες, 48 εκ των οποίων προέρχονταν από την Κολομβία, 2 από τη Βενεζουέλα και 1 από την Αλβανία - Πώς δρούσε το κύκλωμα

Στην εξάρθρωση δικτύου trafficking, αποτελούμενο από δύο εγκληματικές οργανώσεις, που εκμεταλλευόταν γυναίκες προερχόμενες κυρίως από την Λατινική Αμερική, προχώρησε η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση διαύλων διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Οι Αρχές συνέλαβαν 22 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 11 ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και 11 άτομα που εργάζονταν ως προσωπικό στους οίκους ανοχής.

Διασώθηκαν 51 θύματα, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, 2 Βενεζουέλας και 1 Αλβανίας, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν δημιουργήσει δίκτυο εντοπισμού γυναικών, τις οποίες έπειθαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αποσπώντας τη συναίνεση τους, με απατηλά μέσα και ψευδείς υποσχέσεις, για παροχή εργασίας με υψηλές απολαβές και υπό καλές συνθήκες.

Στη συνέχεια, εγκαθιστούσαν τα θύματα σε διαμερίσματα και τις μετέφεραν σε οίκους ανοχής, όπου τις εκμεταλλεύονταν καθημερινά.

Χαρακτηριστικό της σκληρότητας με την οποία φέρονταν στα θύματα ήταν ότι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή κατά την εμμηνορρυσία, τις απειλούσαν, τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τις καθύβριζαν και τους επέβαλαν πρόστιμα ύψους 100 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, για να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα, οι δράστες του κυκλώματος έστησαν τρεις εταιρείες, μέσω των οποίων προσπαθούσαν να αποκρύψουν την προέλευση των χρημάτων που αφειδώς ξόδευαν, διάγοντας πολυτελή βίο.

Στις γυναίκες παρασχέθηκε βοήθεια και προστασία ενώ μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, όπως το επιθυμούσαν.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές συνεχίζονται.