Skip to main content

Ευθυμίου στη Voria: Απόλυτη προτεραιότητα η δυτική Θεσσαλονίκη την επόμενη τετραετία

Η υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας απαντά στη συνέντευξή της στη Voria για την οικονομία, τους νέους, τις γυναίκες πολιτικούς και τα εργασιακά.

Με ξεκάθαρο στόχο την επανεκλογή της στην επόμενη Βουλή, η υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, στη συνέντευξή της στη Voria.gr, επισημαίνει ότι βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων στις κάλπες της Κυριακής θα είναι η οικονομία.

Είναι αισιόδοξη ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν θετικά το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία, τόσο της εθνικής, όσο και των νοικοκυριών, όπως θετικά περιμένει να αξιολογήσουν και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Δηλώνει με σιγουριά ότι έχει «πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά», ενώ ως γυναίκα πολιτικός και ως μάχιμη δικηγόρος με εξειδίκευση στα εργασιακά, αναφέρεται στα ζητήματα γυναίκας – πολιτικής και στα ζητήματα των εργαζομένων. Στις δυσκολίες, αλλά και στη βελτίωση που πέτυχε την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως τονίζει η κ. Ευθυμίου, ξεκάθαρη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, έχει η άρση των ανισοτήτων μεταξύ ανατολικής και δυτικής πλευράς του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι το κόμμα της επιλογής τους στις κάλπες της 21ης Μαΐου;

Πιστεύω ότι η οικονομία είναι αυτή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των πολιτών μπροστά στην κάλπη. Η οικονομία από την άποψη της καθημερινότητας, αλλά και το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται στη χώρα μας με την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση του εισοδήματος, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό την τετραετία που πέρασε, εκτιμώ ότι τελικά θα επιδοκιμαστούν από τους ψηφοφόρους.

Βέβαια, κατά την άποψή μου, οι πολίτες δεν πρέπει να «ζυγίσουν» μόνο τα πεπραγμένα, ούτε να περιοριστούν στο να συγκρίνουν τι έγινε την τετραετία έως το 2019 και τι έγινε από το 2019 έως σήμερα.

Τους καλώ να μελετήσουν και τις προγραμματικές δεσμεύσεις και να συγκρίνουν τελικά προτάσεις διακυβέρνησης, κρίνοντας αν όλα όσα ακούν είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα ή αν αποτελούν ουτοπικά πυροτεχνήματα και ευχολόγια.

Μια εξαιρετικά σημαντική πληθυσμιακή ομάδα που θα ψηφίσει φέτος για πρώτη φορά είναι οι νέοι. Παράγοντας αστάθμητος για τις εκλογές, ωστόσο εσείς έχετε διαρκή επαφή με το νεανικό ακροατήριο. Τι πιστεύετε είναι κρίσιμο για τη δική τους απόφαση στην κάλπη;

Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά. Πιστεύω ότι τα νέα παιδιά έχουν σήμερα δεξιότητες που παλαιότερα δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε. Τα νέα παιδιά σήμερα στέλνουν το δικό τους μήνυμα, παρουσιάζουν τη δική της οπτική των πραγμάτων με πολλούς τρόπους και δεν πιστεύω ότι είναι αδιάφορα, όπως πολλοί πάνε να τους προσάψουν.

Άλλωστε, πάντα λέω στις δημόσιες τοποθετήσεις μου όλα αυτά τα χρόνια (ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα κοινά από τη θέση της δημοτικής συμβούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εντεταλμένης για θέματα νεολαίας) ότι αυτό που δεν κάνουμε σήμερα είναι να ακούμε τι έχουν να μας πουν οι νέοι, τα αιτήματά τους, τις ανάγκες τους για το «σήμερα» και το «αύριο».

Είμαι βέβαιη ότι η νέα γενιά έχει και κρίση και άποψη για ό,τι συμβαίνει γύρω της, για ό,τι την αφορά. Έχει μάλιστα την ικανότητα να ακούει αυτά που της υπόσχονται για το μέλλον της και να αντιλαμβάνεται ποια είναι εφικτά, ποια είναι εφαρμόσιμα και ποια όχι. Προσωπικά έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση της.

Είστε από νεαρή ηλικία στην πολιτική και μάλιστα με ενεργό ρόλο. Ως γυναίκα και με την εμπειρία σας θεωρείτε ότι έχουμε πετύχει την ισότητα στην πολιτική; Ποια είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που θέλει να συμμετέχει στα κοινά και πως σχολιάζετε τα φαινόμενα έμφυλης βίας που απασχολούν τα τελευταία χρόνια έντονα την επικαιρότητα;

Θα απαντήσω αρχίζοντας από το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, καθώς πράγματι υπήρξε έξαρση στα περιστατικά έμφυλης βίας, φαινόμενο που κανείς δεν θα περίμενε στην πολιτισμένη Ελλάδα του 2023.

Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι προτάσεις μου υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Πρόκειται για προτάσεις που κατέθεσα για τη μέριμνα από την Πολιτεία για την επανένταξη των κακοποιημένων γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης της εκδικητικής πορνογραφίας ως κακούργημα, καθώς και την ενσωμάτωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Πράγματι, ασχολούμαι με τα κοινά από νεαρή ηλικία. Εκτιμώ ότι τελικά αυτό που μετρά είναι η δουλειά, το πείσμα, η επιμονή, η θέληση για να προχωρήσεις και όχι το φύλο. Βλέπουμε, άλλωστε, σήμερα εξαιρετικές και αξιόλογες γυναικείες παρουσίες στην πολιτική ζωή του τόπου.

Από την άλλη, πιστεύω ότι στην πράξη, μια γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την πολιτική, συναντά περισσότερες δυσκολίες, κυρίως γιατί πολλές φορές, ακόμη και στην ίδια μέρα, καλείται να συνδυάσει πολλαπλούς ρόλους: της πολιτικού, της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης.

Ωστόσο, αυτή ακριβώς η ικανότητα του συνδυασμού πολλαπλών ρόλων, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα, αποτελούν παράλληλα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γυναικών, αυτά που τις κάνουν απαραίτητες στην πολιτική.

Θεωρείτε ότι οι συνθήκες για τους εργαζόμενους βελτιώνονται ή επιδεινώνονται; Οι μισθοί, ειδικά μετά τα μνημόνια κατέρρευσαν και σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές εργασίας, που εξαπλώθηκαν και το κύμα ακριβείας που ενέσκηψε έχουν πλήξει τον κόσμο της εργασίας. Προοπτική υπάρχει;

Την τελευταία δεκαετία ο κόσμος της εργασίας έχει δοκιμαστεί από τις επιπτώσεις πρωτοφανών αλλεπάλληλων κρίσεων, επιπτώσεις που όλοι γνωρίζουμε, με συνέπεια την κατάρρευση όχι μόνο μισθών, αλλά και όλων όσων κάποτε θεωρούνταν δεδομένα.

Η ενεργή ενασχόλησή μου με τη δικηγορία, με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο μού επιτρέπει να διατηρώ έναν αδιάλειπτο διάλογο με τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να έχω πολύ καλή εικόνα των πραγματικών εργασιακών συνθηκών. Τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι οι συνθήκες βελτιώνονται.

Την τελευταία τετραετία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποίησε τις δυνατότητες που δίνουν τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια και έδωσε έμφαση στη βελτίωση των δεδομένων για τους εργαζόμενους. Υπήρξε άύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών των μισθωτών κατά 12.4%. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών αυξήθηκαν από 1.046,30 ευρώ το 2019 σε 1.176,50 ευρώ το 2022.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20%, ενώ μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας έτσι το καθαρό εισόδημα των εργαζόμενων.

Παράλληλα δόθηκε έμφαση στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μέσω της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, δράσεων για την αύξηση της απασχόλησης, καθώς υλοποιήθηκαν προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022 ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Αλλά και για την επόμενη τετραετία, προχωράμε στην ίδια κατεύθυνση της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. Μάλιστα, ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

Στην αγορά εργασίας, ισχύει πάντα το ότι «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση, όσο της επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης για την επόμενη τετραετία; Ποια έργα και δράσεις προκρίνετε εσείς για τη Θεσσαλονίκη της επόμενης μέρας;

Εκτιμώ ότι πλέον η προσοχή όλων μας πρέπει να στραφεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, να γίνει πράξη αυτή η επιθυμητή ισόρροπη ανάπτυξη Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, είτε με το μετρό που θα πάει δυτικά, είτε και με τη χωροθέτηση εκεί λειτουργιών, που θα την αναβαθμίσουν (βλ. Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, ογκολογικό νοσοκομείο κ.ά).

Το δεύτερο που θέτω ως προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη είναι η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στα έργα υποδομής τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και καταγράφονται, άλλωστε, στη λίστα με τα 30+ έργα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Την τελευταία τετραετία έγιναν σημαντικά βήματα. Η κυβέρνηση έλυσε Γόρδιους Δεσμούς, όπως έπραξε για παράδειγμα με τη βασική γραμμή του μετρό. Το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά έχει πλέον ξεμπλοκάρει και τώρα πια ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα εγκαίνιά του, για τα... πραγματικά εγκαίνια του υπαρκτού μετρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει έργα και όχι μουσαμάδες.

Συμπληρωματικά, αποτελεί πεποίθησή μου ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη, μέσα από τη μετατροπή της σε έναν κόμβο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία, και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, ενισχύοντας τόσο την απασχόληση όσο και την τοπική επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται η δυναμική της Θεσσαλονίκης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων από εταιρείες - κολοσσούς στον κλάδο που καθεμία δραστηριοποιείται, όπως η Deloitte, η Cisco και η Pfizer.