Skip to main content

Γαλαμάτης: Διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση και προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος

Στην Κέρκυρα ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για ημερίδα με θέμα «ο Περιφερειακός Τύπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης»

«Διαφάνεια στην ιδιοκτησία, αντικειμενικότητα, διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση και προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος», είναι οι βασικοί κανόνες, η φιλοσοφία του πλαισίου των παραβάσεων της κυβέρνησης στο χώρο των ΜΜΕ και ειδικά στο Περιφερειακό Τύπο, τόνισε σε δηλώσεις του από την Κέρκυρα, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

Ο γενικός γραμματέας θα είναι ομιλητής στην ημερίδα με θέμα, «ο Περιφερειακός Τύπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας Ενημέρωση Κέρκυρας.

Ο κ. Δημήτρης Γαλαμάτης σε δηλώσεις του, στην τηλεοπτική εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ της ΕΡΤ3, επισήμανε, πως η προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέματα του Τύπου δεν είναι ευκαιριακή η αποσπασματική, αλλά έχει στρατηγική που ξεδιπλώνεται με το πέρασμα του χρόνου, με βασική προϋπόθεση, την ενίσχυση του πλουραλισμού στον βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, που είναι η Ενημέρωση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα παρέμβασης που ενισχύουν και προασπίζουν την βιωσιμότητα των ΜΜΕ, ειδικά του Περιφερειακού Τύπου, ο οποίος όπως είπε, ειδικά τα τελευταία χρόνια με τις αλλεπάλληλες κρίσεις, Ουκρανία, κορωνοϊός, αυξήσεις στα ενεργειακά, στο χαρτί, αντιμετώπισε κινδύνους.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας υπογράμμισε: «Οικονομική βιωσιμότητα και στήριξη των Μέσων, προκειμένου να μπουν στην επόμενη φάση και από εκεί και πέρα, με θεσμικές παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν το συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο διαφάνειας στην ιδιοκτησία των μέσων καταρχήν. Αυτό έχουμε πετύχει με τις τελευταίες μας παρεμβάσεις και αυτό θα αναλύσω σήμερα. Διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση και στην κρατική ενίσχυση στα ΜΜΕ και στον Περιφερειακό Τύπο, σε ένα τοπίο που ήταν εντελώς άναρχο τα προηγούμενα χρόνια. Μπαίνουν λοιπόν κανόνες με όσα έχουμε, έως τώρα, θεσπίσει και συμμετέχουν εφημερίδες από όλη την Ελλάδα και ιστοσελίδες του διαδικτύου. Θα πρέπει τα ΜΜΕ να απασχολούν τους λειτουργούς των ΜΜΕ, όχι μόνο τους δημοσιογράφους και όλους τους επαγγελματίες του χώρου, όπως οι τεχνικοί, φωτορεπόρτερ, όλος αυτός ο κόσμος που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της ενημέρωσης»

Στην Ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και οι Εκδόσεις Ενημέρωση, συμμετέχουν, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Σωτήρης Τριανταφύλλου, η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Μαρία Αντωνιάδου, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου & Νήσων, Κυριάκος Κορτέσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού, Ηλεκτρονικού Τύπου, Θέμης Μπερεδήμας καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίου.