Skip to main content

Γαλαμάτης: Καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι επιτελούν το έργο τους χωρίς φόβο

Εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταπολέμησης της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων», στο πλαίσιο της Τρίτης Επιτροπής της 78ης Συνόδου ΓΣΗΕ, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με Αντιπροσωπείες άλλων χωρών και την UNESCO, συνδιοργάνωσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών παράλληλη εκδήλωση, για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και τον ρόλο της δικαστικής εξουσίας στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και Πρόεδρος της Ομάδας των Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων, Πρέσβης κ. Ευάγγελος Κ. Σεκέρης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του επικεφαλής του τμήματος «Ελευθερία της έκφρασης και ασφάλεια των δημοσιογράφων» της UNESCO, κ. Guilherme Canela.

Στην εκδήλωση έγινε (διαδικτυακά) παρουσίαση του Διεθνούς Κέντρου για την Ασφάλεια Δημοσιογράφων και Επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, από τον αν. καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου, κ. Νίκο Παναγιώτου, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Κέντρου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, της κρίσης εμπιστοσύνης προς τα ΜΜΕ και των επιθέσεων ενάντια στους δημοσιογράφους.

Image

Την Ελλάδα στην εκδήλωση εκπροσώπησε, μέσω διαδικτυακής παρουσίας, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

- «Η "Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων", υπενθυμίζει στον κόσμο τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και τη βασική της προϋπόθεση, την ασφάλεια και την υπεράσπιση του έργου των δημοσιογράφων!

- Παρά την παγκόσμια αναγνώριση της ανάγκης προστασίας των δημοσιογράφων, η ατιμωρησία για τα εγκλήματα εναντίον τους εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση.

- Τα δικαστικά όργανα δεν μπορούν να προστατεύσουν την ελευθερία της έκφρασης μεμονωμένα. Απαιτείται συνεργασία μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης. Η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας. Μαζί, μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η ελευθερία της έκφρασης ευδοκιμεί, επιτρέποντας την ανοιχτή ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.

- Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα έχει επιδείξει σταθερή δέσμευση για την ενίσχυση των πυλώνων του κράτους δικαίου, τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και τη διαφύλαξη της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Η ενεργός συμμετοχή της και η διαχρονική υποστήριξή της στην προώθηση των στόχων των πρωτοβουλιών της UNESCO έχει λάβει διάφορες μορφές, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή της για την ενίσχυση αυτών των θεμελιωδών αρχών.

- Η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε την Task Force για την Ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, μια εμβληματική, καινοτόμο πρωτοβουλία, η σημασία και η αποτελεσματικότητα της οποίας έχει ήδη τύχει ευρείας αναγνώρισης από διεθνείς και ευρωπαϊκές δημοσιογραφικές ενώσεις και από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ως μια πιθανή πρακτική που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

- Η συμμετοχή μάλιστα των δημοσιογράφων στην Task Force συμβάλλει στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαδικασία χάραξης πολιτικής, ενώ η συμμετοχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, προάγει την "ώσμωση" μεταξύ του δικαστικού σώματος και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.

- Είναι καθήκον μας να μεριμνήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι η αλήθεια παραμένει ελεύθερη και ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να επιτελούν το έργο τους χωρίς φόβο και απειλές. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ελευθερία του Τύπου παραμένει ζωντανή σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Στο παρακάτω λινκ από την ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση και τις ομιλίες των συμμετεχόντων, στο βίντεο του ΟΗΕ:

https://media.un.org/en/asset/k1q/k1qvzkpbbo?fbclid=IwAR0IlZln6T5e_9PYYNCZK44oojOxNg_xWbcVGvMmnquGSHBpl7YQSU-0uBg