Skip to main content

Γαλαμάτης: Ηθικός μετασχηματισμός ως απάντηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των περιφερειακών ΜΜΕ στην ενημέρωση

Τα σύγχρονα προβλήματα της περιφερειακής τηλεόρασης, τα θέματα που αφορούν την αδειοδότησή της που εκκρεμεί, το πλέγμα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των τοπικών ΜΜΕ, η επίδραση των νέων τεχνολογιών στο μέλλον τους, ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Starforum στη Λαμία και στην οποία μετείχαν ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Τηλεόρασης και του Κρήτη TV Αντώνης Δημητρίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Star Κεντρικής Ελλάδας, Γιώργος Σιμόπουλος.

Ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των περιφερειακών ΜΜΕ στην ενημέρωση, σημειώνοντας ότι «είναι ο χώρος που παράγεται η πρωτογενής σημαντική είδηση που αφορά όλη την επικράτεια και μεταδίδεται με αξιοπιστία στο ελληνικό κοινό». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «αυτός είναι ο πυρήνας της ιδιαίτερης ανταποδοτικότητας και της κοινωνικής αναγνώρισης που έχουν» εκτιμώντας ότι «αυτή η κοινωνική αναγνώριση βοηθά σε θεσμικές διευθετήσεις».

Ο κ. Γαλαμάτης εκτίμησε ότι μέχρι σήμερα, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο, έχουν καλυφθεί από την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η τεχνολογία, και μάλιστα σημείωσε ότι «από τη στιγμή που η τεχνολογία κινείται με τέτοιες ταχύτητες, η όποια παρέμβαση κάνουμε ή σχεδιάζουμε, θα πρέπει να λάβει αυτό υπόψιν, καθώς στις εποχές που ζούμε, ο ταχύτατος ψηφιακός μετασχηματισμός διαπερνά οριζόντια όλον τον πλανήτη και της δραστηριότητές του».

Ο ίδιος σημείωσε πως «στη μεγάλη ψηφιακή εκτίναξη, εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε με παραδοσιακούς τρόπους, βάζοντας με αυτό τον τρόπο, φρένου ανάχωμα στους αρμούς». Έκανε λόγο για «ηθικό μετασχηματισμό» ως απάντηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τοποθετώντας τρεις πυλώνες που συνθέτουν το περίγραμμα του ηθικού μετασχηματισμού: "Η δεοντολογία για τους ιδιοκτήτες, ο επαγγελματισμός για τους δημοσιογράφους, και η πολιτεία με περισσότερη τόλμη, νομίζω ότι είναι τα τρία βασικά στοιχεία του ηθικού μετασχηματισμού, που πρέπει όλοι πάνω εκεί να βαδίσουμε για το επόμενο διάστημα». Ο κ. Γαλαμάτης ανέφερε σειρά από παραδείγματα, αλλά και αριθμητικά δεδομένα των ΜΜΕ που υπάρχουν στην χώρα μας, τονίζοντας τις βασικές παραμέτρους της ρύθμισης που προωθείται από τη γενική γραμματεία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μητρώα για τον έντυπο Τύπο που ξεκίνησαν, αλλά και τα άλλα μητρώα που ακολουθούν το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι «είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να μπουν κανόνες».

Αναφερόμενος στο θέμα των αδειοδοτήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, υπογράμμισε ότι όλο αυτό το διάστημα σχεδιάζουμε και προετοιμάζουμε το θεσμικό πλαίσιο, με κεντρικό στρατηγικό και πολιτικό στόχο να προωθήσουμε άμεσα όλο αυτό το σχεδιασμό στο δημόσιο διάλογο, πριν την συζήτηση και την εφαρμογή. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι «όπως και το 2021, έτσι και για το 2022 και το 2023, θα υπάρξει ενίσχυση σε ό,τι αφορά τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ» (σ.σ. το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ) καθώς όπως είπε, ψηφίστηκε η σχετική διάταξη στη Βουλή - και αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με μικρές διευθετήσεις αλλά «είναι εκείνα που έχουν κρατήσει όρθια τα μέσα ενημέρωσης».

Μιλώντας για την αδειοδότηση κυρίως των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι «έχουν γίνει επεξεργασίες, αλλά ωστόσο χρειάζεται ακόμη χρόνος για να προωθηθούν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις». Προανήγγειλε ότι είναι έτοιμο το πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης τεχνολογικού εξοπλισμού που σύντομα θα τρέξει για τον έντυπο Τύπο, ενώ παρόμοιο πρόγραμμα ακολουθεί και για την τηλεόραση και για τα ραδιόφωνα.

Μιλώντας για την κατανομή της διαφήμισης στα περιφερειακά ΜΜΕ, κατέθεσε μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς από την μελέτη των στοιχείων από το 2020 και μετά, όπως σημείωσε, δεν προκύπτει ούτε από τα στοιχεία προϋπολογισμών και πολύ περισσότερο από τα απολογιστικά στοιχεία, κάποια παρεκτροπή από εκείνα που προβλέπονταν. Ωστόσο έχει συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις εκείνες που θα ήθελαν να παραβιάσουν το 30% της δαπάνης που κατευθύνεται στα ΜΜΕ της περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση, είπε, από τα στοιχεία της μελέτης της γενικής γραμματείας δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν παραβάσεις, καθώς, ανεξάρτητα από το συνολικό προϋπολογισμό, υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά τα οποία κατευθύνονται για διαφήμιση, και επί αυτών των ποσών υπολογίζεται το ποσοστό για τα περιφερειακά ΜΜΕ.

«Ανεξάρτητα αν οι διαπιστώσεις είναι αυτές, έτσι όπως τις καταθέτω, χρειάζεται συζήτηση για να δούμε τι προβλέψεις θα κάνουμε, έτσι ώστε να είναι ουσιαστική η θεσμική μας παρέμβαση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλαμάτης.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής τηλεόρασης ΕΕΤΕΠ, Αντώνης Δημητρίου, προσδιόρισε την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τηλεόραση και την κοινωνία και υπογράμμισε την προσφορά της περιφερειακής τηλεόρασης στην κοινωνική και πολιτισμική αναβάθμιση της περιφέρειας.

Ο κ. Δημητρίου στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά των περιφερειακών μέσων, είτε στον κοινωνικό, είτε στον πολιτικό διάλογο, σημειώνοντας ότι «τα περιφερειακά μέσα δεν έχουν καμία σχέση με όλο αυτό το οποίο αναπτύσσεται στο κέντρο». Υποστήριξε πως η εμπιστοσύνη του κοινού κερδίζεται από τον σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες, την υπεύθυνη άποψη, την συνείδηση που καταθέτουν και την ειλικρίνεια μαζί με τον σεβασμό της αντικειμενικότητας - και το γεγονός ότι παραμένουν μακριά από συμφέροντα και αντιμετωπίζουν τα θέματα με αίσθηση ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε «η τελεθέαση δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά αντίθετα η περιφερειακή τηλεόραση έχει καταξιωθεί και έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας».

Ο κ. Δημητρίου έβαλε διαχωριστικές γραμμές σε ό,τι αφορά την κουλτούρα των τηλεοπτικών προγραμμάτων, τονίζοντας ότι «αυτά θα πρέπει να έχουν άρρηκτη σχέση με τις τοπικές συνήθειες και την τοπική πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επανέλαβε ότι «πρόκειται για ένα περιβάλλον που δεν έχει ρυθμιστεί και έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων» για να επαναλάβει ότι «μόνο σκληρές υποχρεώσεις έχουμε, αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα από την πλευρά της πολιτείας» ενώ παρουσίασε ακόμη και οικονομικά μεγέθη που διαμορφώνουν την οικονομικότητα των περιφερειακών ΜΜΕ.

Ο κ. Δημητρίου κάλεσε την πολιτεία να πάρει γρήγορα μέτρα, καθώς δεν υπάρχει χρόνος, και όπως μάλιστα σημείωσε "πρέπει να βρείτε την τόλμη να τελειώσετε με τις άδειες γιατί σε 4 ή 5 χρόνια θα μιλάμε για άλλα πράγματα και τότε, να είστε σίγουροι ότι δεν θα χρειάζεται καμία άδεια. Στο κάθε τηλεοπτικό κανάλι, το οπλοστάσιό του, θα είναι η ανάδειξη των θεμάτων της τοπικής κοινωνίας, μέσα από το οποίο θα έχει διαμορφώσει ένα δυνατό brand name που θα του επιτρέπει να προχωρήσει και να το ακολουθήσει και η νέα τεχνολογία".

Ο Δημήτρης Μάντζιος εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επισήμανε τη συμβολή των περιφερειακών μέσων στη δημοκρατία μέσα από την διασφάλιση του πλουραλισμού, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας, καθώς σημείωσε πως «η δημοκρατία για να εμπεδώνεται και να ενισχύεται, πρέπει πρώτα και κύρια να εξασφαλίζει την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της γνώμης".

Ο κ. Μάντζιος σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει μία ισχυρή παρουσία και δυνατή δημοσιογραφική φωνή «από την εσχατιά της χώρας, από κάθε γεωγραφική περιοχή», τονίζοντας όμως «την ιδιαιτερότητα της εποχής, με την ανάπτυξη νέων μέσων» όπως είναι τα social media, τα οποία όπως είπε «δεν λειτουργούν πάντοτε προς όφελος της ενημέρωσης» ενώ επανέφερε και το θέμα των fake news, σύμφωνα με τα πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, έτσι όπως καταγράφονται.

Σχολιάζοντας το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες, παρατήρησε ότι συνιστά «βαθιά παθογένεια για τη χώρα μας να έχουμε, τρεις δεκαετίες τουλάχιστον, αρρύθμιστο το καθεστώς των περιφερειακών τηλεοράσεων» τονίζοντας την ανάγκη «να ολοκληρωθεί άμεσα η αδειοδότηση με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας» καθώς όπως είπε «τα ΜΜΕ πρέπει να παίζουν σε ένα ανοιχτό γήπεδο. Αυτό το γήπεδο να μην γέρνει προς κάποια κατεύθυνση. Να ξέρουμε εκ των προτέρων τους κανόνες του παιχνιδιού και να σταματήσει αυτή η ιδιότυπη ομηρία που υπάρχει, ενδεχόμενα για πολλά χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ