Skip to main content

Αστέριος Γαβότσης: Δώσαμε νέα πνοή στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Συνέντευξη του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση: Τι λέει για το έργο της διοίκησής του, τα δημοτικά τέλη και το ενδεχόμενο συνεργασιών.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου είναι πλέον ένας αισθητά αναβαθμισμένος δήμος σε σχέση με το παρελθόν, τονίζει ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης ο οποίος στις κάλπες της Κυριακής διεκδικεί την επανεκλογή του.

Σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο κ. Γαβότσης παραθέτει έργα και παρεμβάσεις της διοίκησής του τα οποία αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών στον δήμο Ωραιοκάστρου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο ορθολογικής μείωσης των δημοτιών τελών.

Επιπλέον, δηλώνει θετικός σε συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, στέλντοντας όμως το μήνυμα για την ανάγκη συγκρότησης ισχυρής διοίκησης, η οποία θα μπορεί δημοκρατικά να υλοποιεί, χωρίς συμβιβασμούς, έργα και πρωτοβουλίες που κρίνει ότι είναι προς όφελος των δημοτών.

Τι θεωρείτε ότι θα μπορούσε να πάει καλύτερα στην προηγούμενη θητεία και πώς θα το βελτιώσετε εφόσον επανεκλεγείτε;

Το σημαντικότερο επίτευγμα μας είναι ότι μέσα από έναν θετικό οικονομικό απολογισμό και μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που είτε ολοκληρώθηκαν είτε είναι σε εξέλιξη, βάλαμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη και ρεαλιστική πορεία ανάπτυξης του Δήμου. Καταφέραμε και δώσαμε νέα πνοή στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Εάν επιχειρούσα να εντοπίσω κάποιο λάθος μας, θα επισήμανα ότι ίσως θα έπρεπε να είμαστε ακόμη πιο τολμηροί σε ορισμένες επιμέρους πτυχές του έργου μας. Το αποτέλεσμα όμως μετράει και σήμερα ο Δήμος Ωραιοκάστρου είναι ένας αισθητά αναβαθμισμένος Δήμος, σε σχέση με το παρελθόν.Στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσουμε και την προοπτική της ορθολογικής μείωσης των δημοτικών τελών. Επιπλέον, ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει σήμερα μία «βεντάλια» έργων που φτάνουν σε κόστος τα 50 εκατ. ευρώ.

Οι παραδοσιακές παρατάξεις στο Δήμο Ωραιοκάστρου έχουν σπάσει. Αν χαρακτηρίσουμε παραδοσιακές τη δική σας και του πρώην δημάρχου, Δημήτρη Σαραμάντου… Υπήρξαν αποχωρήσεις κι από τη δική σας παράταξη. Πιστεύετε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του νέου εκλογικού συστήματος με την απλή αναλογική ή είναι άλλοι οι λόγοι;

Όσα στελέχη μας δεν θα είναι υποψήφια είναι γιατί έχουν κάνει διαφορετικές επιλογές, οι οποίες όμως δεν είναι αντίθετες με τον συνδυασμό μας. Δηλαδή δεν προσχώρησαν σε άλλους συνδυασμούς. Μπορώ δε να σας διαβεβαιώσω πως τα συγκεκριμένα στελέχη σε όσες συγκεντρώσεις του συνδυασμού έχουν γίνει τελευταία, είναι παρόντα παρόλο που δεν έχουν θέσει υποψηφιότητα.

Πέντε κεντροδεξιές κυρίως υποψηφιότητες, μια με τη στήριξη του ΚΚΕ και μια με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι θα βρεθεί λύση για να μη μείνει ακυβέρνητος ο δήμος μετά την 1η Σεπτεμβρίου λόγω του Κλεισθένη; Με ποιους αισθάνεστε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε;

Διάθεση συνεργασίας προφανώς και έχω με όσους υποψήφιους καταγράφω συγκλίσεις με το πρόγραμμα μας και πάνω από όλα μία ειλικρινή και ηθική προσέγγιση, η οποία μπορεί να συμβάλλει πραγματικά σε μία πιο αποτελεσματική διοίκηση. Οι φετινές εκλογές έχουν όντως ένα μεγάλο διακύβευμα: περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια χρειάζεται να αποφασίσουν οι πολίτες για ισχυρές διοικήσεις στους δήμους, οι οποίες θα μπορούν δημοκρατικά να υλοποιούν έργα και πρωτοβουλίες. Διοικήσεις που δεν θα είναι ισχυρές θα είναι αναγκασμένες να προβούν σε συμβιβασμούς, προκειμένου να είναι ικανές να περνούν από τα δημοτικά συμβούλια κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του κάθε Δήμου.

Ποια έργα θεωρείτε ότι σηματοδοτούν τη θητεία σας ως δημάρχου;

Θα σας αναφέρω τα σημαντικότερα έργα μας, τα οποία αλλάζουν ή θα αλλάξουν την φυσιογνωμία όλων των περιοχών του Δήμου μας. Κεντρική στρατηγική του Δήμου Ωραιοκάστρου για την επόμενη τετραετία είναι πως κανένα σχέδιο και κανένα μεγάλο έργο δεν θα πραγματοποιείται χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες.

Μέσα από σχετική πλατφόρμα συμμετοχής και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ο πολίτης θα συμμετέχει και θα συνδιαμορφώνει την στρατηγική και την λειτουργία του Δήμου.

Παράλληλα, η πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών και η απλούστευση των διαδικασιών θα πραγματωθεί:

- αξιοποιώντας εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας (Βελτιώνω την Πόλη μου, προσωποποιημένη ενημέρωση μέσω έξυπνων ειδοποιήσεων και ηλεκτρονικές πληρωμές).
- με την εγκατάσταση ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης αιτημάτων του πολίτη.
- με το ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης εγγράφων (ήδη έχει εγκατασταθεί στο Δήμο).
- με τη συμμετοχή του Δήμου σε πρόγραμμα για την απλούστευση και τυποποίηση των διαδικασιών. Στόχος είναι στο τέλος του 2019 να μη διακινείται μέσα στο Δήμο κανένα έγγραφο σε έντυπη μορφή.
- με τη συμμετοχή του Δήμου σε δράσεις συμμετοχικού προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός μας θα είναι πλήρως διαθέσιμος σε όλους, σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή, πολλά έργα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης ή εκτελούνται ή έχουν ήδη αποπερατωθεί.
Το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την ένταξη των έργων αποχέτευσης των οικισμών Μεσαίου και Φιλαδέλφειας στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 4.730.229,13 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Μεσαίου και Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς και την κατασκευή εξωτερικού συλλεκτήριου αγωγού, ο οποίος θα συνδέεται με τον συλλεκτήρα των οικισμών Πενταλόφου και Νεοχωρούδας.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων προωθούνται η ύδρευση της Μυγδονίας, που είναι ένα έργο 4 εκατ. ευρώ, το έργο των 3,1 εκατ. ευρώ για την διαχείριση των όμβριων υδάτων σε όλο τον Δήμο Ωραιοκάστρου, 12 εκατ. ευρώ που διατίθενται για νέα σχολεία σε όλο το Δήμο, 3,1 εκατ. ευρώ για την αλλαγή αμιαντοσωλήνων στην Μυγδονία, η δημιουργία Open Mall, η
μελέτη υδροδότησης σχετικά με την αύξηση ποσότητας και ποιότητας νερού στον πρώην Δήμο Καλλιθέας, η δημοπράτηση της αποκατάστασης του καμένου Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας κα.

Άλλη μεγάλη παρέμβαση είναι η συντήρηση της Συμμαχικής Οδού, που είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για την εξυπηρέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής και των χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι καθημερινά διέρχονται από την περιοχή με τα οχήματα τους.

«Αλλαγή σελίδας» για τον Δήμο Ωραιοκάστρου υπάρχει και στον τομέα της καθαριότητας, όπου η προμήθεια νέου εξοπλισμού και η παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών στους δημότες, άλλαξαν καθολικά τα δεδομένα.

Με πρωτοβουλίες της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας αναβαθμίζεται η επικοινωνία με τους πολίτες και ξεκινά η εφαρμογή ενός συστήματος όπου όλοι οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν κι αυτοί στην καλυτέρευση της εικόνας του Δήμου.

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου προχώρησε στην αγορά δύο υπερσύγχρονων σαρώθρων, που με την συχνή τους παρουσία στους δρόμους, συμβάλλουν στη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και της εικόνας του Δήμου.

Ακόμη, υπογράψαμε σύμβαση για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στον Δήμο μας. Η σχετική σύμβαση χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στόχο έχει τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και της εικόνας του Δήμου.