Skip to main content

Γιατί ο Μπουτάρης είπε «όχι» στον Τσίπρα για το ευρωψηφοδέλτιο

Το φλερτ μεταξύ του πρωθυπουργού και του δημάρχου κρατά χρόνια τώρα και οι πληροφορίες λένε ότι ο δήμαρχος δεν απέρριψε ασυζητητί την πρόταση.

Γράφει ο Σαλονικιός

Ο πρότερος πολιτικός βίος του Γιάννη Μπουτάρη, μαζί και οι πληροφορίες οι οποίες διακινήθηκαν από το περιβάλλον της Κουμουνδούρου, ήταν αυτά που τροφοδότησαν το σενάριο συμμετοχής του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο το πυροδότησε βεβαίως και η υπογραφή του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο κείμενο της «Γέφυρας», πρωτοβουλίας υποκινούμενης από το κυβερνών κόμμα. Αυτό, σε συνδυασμό με την εργώδη και συνάμα αγωνιώδη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να βρει πρόσωπο, πέρα από τα γνωστά περιτρίμματα, ικανό ώστε με τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο να σηματοδοτήσει το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, τροφοδότησε τις φήμες περί μεταπήδησης του Μπουτάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Στρασβούργο.

Άλλωστε, το φλερτ μεταξύ του πρωθυπουργού και του δημάρχου κρατά χρόνια τώρα και είχε αναθερμανθεί μετά όσα συνέβησαν σε βάρος του Μπουτάρη τον περασμένο Μάιο. Η πρώτη απόπειρα του Τσίπρα να αξιοποιήσει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, δίνοντάς του το χρίσμα σε μια πιθανή νέα υποψηφιότητά του στο δήμο, δεν καρποφόρησε. Όμως, όπως λένε οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επέμεινε και η πρόταση προς τον Μπουτάρη να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου υπεβλήθη.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο δήμαρχος δεν απέρριψε ασυζητητί την πρόταση. Τη σκέφτηκε, τη συζήτησε, τη ζύγισε. Από τη μια η πολιτική υστεροφημία του, από την άλλη η πρόκληση της Ευρώπης που του ταιριάζει γάντι ως κοσμοπολίτης που είναι. Και βεβαίως και οι διόλου ευκαταφρόνητες οικονομικές απολαβές του ευρωβουλευτή. Διότι, είναι βέβαιο πως εάν ο Μπουτάρης ήταν υποψήφιος θα εκλεγόταν καθώς έχει πανελλαδική αναγνωρισιμότητα και μεγάλη δημοφιλία μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικώς επέλεξε να παραμείνει στο δήμο και να ολοκληρώσει τη θητεία του (δείτε εδώ). Μέτρησε στην απόφασή του και το γεγονός ότι τυχόν παραίτησή του, θα επέτεινε τα διαλυτικά φαινόμενα τα οποία ταλανίζουν τη διοίκηση του δήμου, κάτι το οποίο θα ακύρωνε πλήρως ό,τι έχτισε αυτά τα δέκα χρόνια από τη θέση του δημάρχου.

Έτσι, προς ώρας τουλάχιστον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι το τέταρτο κατά σειρά κόμμα (μετά το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δράση), στο οποίο θα συμμετείχε ο Μπουτάρης. Λέω προς ώρας, διότι εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της δημαρχιακής θητείας του, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το φλερτ μεταξύ Τσίπρα και Μπουτάρη δεν θα καρποφορήσει στο πεδίο των εθνικών εκλογών. Αν και, στο μεταξύ, θα έχει ήδη καβατζάρει τα 77…