Skip to main content

Τα ξένα funds δεν πλησιάζουν την Ελλάδα - Οι εκτιμήσεις

Όσοι - ξένοι κυρίως - μπήκαν στην ελληνική αγορά από τις αρχές του έτους, ποντάροντας στην έξοδο από τα μνημόνια, σημειώνουν ζημίες...

Μπορεί επισήμως να μην ισχύει, αλλά ουσία η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών κατά τρόπο σχεδόν τελεσίδικο. Εδώ και περίπου τρεις μήνες τα ξένα funds δεν πλησιάζουν οτιδήποτε ελληνικό, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή των ομολόγων, ενώ ενδεικτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο, ειδικά σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, που λίγο απέχει από το να θεωρηθεί ότι είναι απογοητευτική.

Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: Μέχρι πότε θα τηρείται αυτή η στάση; Άγνωστο, είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η όποια εκτίναξη στις ελληνικού ενδιαφέροντος στις αγορές θα γίνει με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, καθώς, όπως υποστηρίζεται, τότε θα προεξοφληθούν πράγματα.

Προς το παρόν, πάντως, όσοι - ξένοι κυρίως - μπήκαν στην ελληνική αγορά από τις αρχές του έτους, ποντάροντας στην έξοδο από τα μνημόνια, σημειώνουν ζημίες. Κι όλα αυτά ενώ ανέμεναν αυξήσεις στις τοποθετήσεις τους ακόμα και της τάξης του 15% και του 20%. Η παραπάνω εικόνα βεβαίως έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι θα αργήσει πολύ και η επόμενη ομολογιακή έκδοση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά αναμένονταν μέσα στο καλοκαίρι, μετά πήγε για τον Σεπτέμβριο, τώρα μετατίθεται για τον Νοέμβριο, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι πάει οριστικά για τις αρχές του επόμενου έτους.