Skip to main content

TAP: Τεχνογνωσία και εκπαίδευση σε 300 αγρότες της μακεδονικής γης

Ευδόκιμη Γη: Επιστήμονες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του ΕΚΕΤΑ προσφέρουν εκπαίδευση σε 300 παραγωγούς, με χρηματοδότηση του αγωγού ΤΑΡ.

Εκπαίδευση και τεχνογνωσία σε 300 αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός ΤΑΡ, θα προσφέρει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή από κοινού με το ΕΚΕΤΑ, αξιοποιώντας επένδυση αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον ΤΑΡ. Το πρόγραμμα ονομάζεται «ΕυΔόκιμη Γη» και τελεί υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο έτη, ενώ οι αιτήσεις θα ανοίξουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας (σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΑΓΣ και του ΕΚΕΤΑ) και θα παραμείνουν ανοικτές για έναν μήνα. Όπως τονίστηκε σε σχετική παρουσίαση του προγράμματος, οι δράσεις θα λαμβάνουν χώρα απευθείας στους χώρους των παραγωγών, όπου θα μεταβαίνει το επιστημονικό προσωπικό της ΑΓΣ. Από την πλευρά τους, οι ερευνητές του ΕΚΕΤΑ, θα εφαρμόσουν τεχνικές γενετικής και βιοχημικής ανάλυσης στα προϊόντα, προκειμένου να εντοπίσουν το καλύτερο γενετικό υλικό και να βελτιώσουν ποιοτικά την παραγωγή.

Τα προϊόντα που θα πρωταγωνιστήσουν στο πρόγραμμα είναι η ελιά και τα παράγωγά της, τα αρωματικά φυτά, το μέλι, φρούτα και λαχανικά, το πετιμέζι, το φασόλι και τα κτηνοτροφικά προϊόντα από αιγοπρόβατα.

«Η ΕυΔόκιμη Γη θα είναι ίσως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούνται στην Ελλάδα», σχολίασε, κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση ο Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Σωτήρης Λαγανόπουλος. Σημειώνεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ αναμένεται να διαθέσει συνολικά 32 εκατ. ευρώ για να ισχυροποιήσει την εταιρική κοινωνική του ευθύνη, πέρα από τις αποζημιώσεις που έχει ήδη προσφέρει στους ιδιοκτήτες των περίπου 13.000 αγροτεμαχίων από τα οποία διέρχεται. Από τα 32, τα περίπου 15 εκατομμύρια έχουν ήδη δεσμευθεί και αποδοθεί σε 60 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η αξία της ελληνικής γης είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη, γι’ αυτό και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για στήριξη των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή και πρόσθεσε: «Ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό γι’ αυτό τα ελληνικά προϊόντα χρειάζονται διαφοροποίηση και βελτίωση της ποιότητας, στην οποία στοχεύουμε με το αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Πρότζεκτς της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Φίλιππος Παπαδόπουλος εξήγησε πως το πρόγραμμα μπορεί να είναι διετές, ωστόσο σκοπεύει στο να συνεχίσει να αποφέρει κέρδος και μετά τη λήξη του, αφού οι παραγωγοί θα έχουν διδαχθεί την αξιοποίηση αναπτυξιακών εργαλείων ώστε να επενδύσουν στο παραγώμενο προϊόν. Ακόμη, στόχος είναι η ενεργοποίηση / δημιουργία δικτύων, τυπικών ή άτυπων, μεταξύ των παραγωγών του ίδιου αντικειμένου ώστε να προκύψει σύμπραξη και τελικώς να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο οι επαγγελματίες.