Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
x

HANDELSBLATT: ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ


Σειρά ερωτημάτων προς τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Handelsblatt. Σχόλια για την Τουρκία αλλά και τη νέα ένταση μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Στις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων και συγκεκριμένα του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα παρόλο που οι μυστικές υπηρεσίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του (…) Ακόμη και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έκαναν λόγο την Κυριακή για τη ‘σοβαρότερη κυβερνητική κρίση΄ από τότε που ο Μητσοτάκης ανήλθε πριν από τρία χρόνια στην πρωθυπουργία. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για το ‘ελληνικό Watergate’, για το οποίο φέρει την ευθύνη ο Μητσοτάκης, ζητώντας την παραίτησή του.»

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα θέτει τα εξής ερωτήματα για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Πώς οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η ελληνική δικαιοσύνη κατασκόπευαν έναν ευρωβουλευτή και εξέχοντα εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης μόνο επειδή το ζητούσαν ξένες μυστικές υπηρεσίες; Το γνώριζε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών;» Ως προς τον Θανάση Κουκάκη: «Γιατί και με πρωτοβουλία ποιου τέθηκε υπό παρακολούθηση ο οικονομικός δημοσιογράφος; Οι Reporters United αναφέρονται σε έγγραφο, το οποίο φέρεται να δείχνει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κουκάκη ‘για λόγους εθνικής ασφάλειας’. Η σε βάρος του κατασκοπία θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην πολιτική και τις επιχειρήσεις αλλά και φερόμενες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος στον τραπεζικό τομέα.»

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Εδώ και μήνες κυκλοφορούν οι καταγγελίες για υποκλοπές.  Η κυβέρνηση εδώ και καιρό προσπάθησε να αγνοήσει το θέμα, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για εξηγήσεις (…) Και σε προσωπικό επίπεδο ολοένα περισσότερο ο Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

H Άγκυρα, η εύνοια αυταρχικών ηγετών και το ΝΑΤΟ

Τον ρόλο της Τουρκίας στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung παρατηρώντας: «Μετά τη νέα συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν δημιουργούνται ερωτήματα. Ο ‘πρόεδρος της ειρήνης΄ θέλει να πωλήσει και στο Κρεμλίνο ντρόουν Μπαϊρακτάρ, όπως και στην Ουκρανία, για να τα χρησιμοποιήσει στο μέτωπο; Έχει δώσει το Κρεμλίνο έμμεσα το πράσινο φως για την επίθεση που σχεδιάζει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία, την οποία όμως μέχρι πρότινος Μόσχα και Τεχεράνη εμπόδιζαν; (…) Εικάζεται ότι οι αρχηγοί των δύο κρατών δεν μίλησαν για συμφωνίες όπλων και δεν υπήρξε σαφής δήλωση καν για τη Συρία. Μπορεί κάποιος να πιστέψει όλα αυτά, αλλά δεν χρειάζεται (…)

Η περιφερειακή δύναμη Τουρκία δεν είναι ούτε στρατιωτικά, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά παγκόσμια δύναμη. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα θέσουν ξανά το ζήτημα της αξιοπιστίας της Άγκυρας. Το ερώτημα δεν είναι αν ο Πρόεδρος Ερντογάν το παρακάνει, αλλά πότε ακριβώς θα το παρακάνει».

Μια σύγκρουση που θα φουντώνει και στο μέλλον…

Στη νέα κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αναφέρεται σχόλιο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και μεταξύ άλλων σημειώνει: «H πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι η καθυστερημένη εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών δεν θα επιλύσει και τη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων σχετίζεται με τους παράγοντες για τους οποίους η σύγκρουση θα συνεχίσει να φουντώνει και στο μέλλον (…)

Σε αυτούς συγκαταλέγονται πρώτον οι τοπικές εντάσεις (…) Δεύτερον το γεγονός ότι, όταν το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, πλήττονται άμαχοι (…) Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με το ότι μόνο στην Αίγυπτο μπορεί να βασιστεί κανείς (…) Όσο όμως δεν αλλάζει τίποτα και στους υπόλοιπους τομείς - στην επιρροή εξωτερικών παραγόντων, στις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων αλλά και στην αδυναμία των ίδιων των Παλαιστινίων για αυτοδιοίκηση - οι εντάσεις θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται με βία.»

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ