Skip to main content

Οι αλλαγές στον Οργανισμό του δήμου Θεσσαλονίκης και ο φόβος της Δημοκρατίας

Άρθρο της δημοτικής συμβούλου Ρίας Καλφακάκου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» στον δήμο Θεσσαλονίκης για τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών

της Ρίας Καλφακάκου*

Οι συναινέσεις και συγκλίσεις στις οποίες παρότρυνε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, με τις αλλαγές και τις στρεβλώσεις στον Κλεισθένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντικαταστάθηκαν, ιδιαίτερα στον δήμο Θεσσαλονίκης, από αποστασίες δημοτικών συμβούλων, χωρίς προγραμματικές συμφωνίες, με αποτέλεσμα η διοίκηση να μην έχει ενιαία αντίληψη και κοινό βηματισμό. Η μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, και η εκ του νόμου δημαρχιακή πλειοψηφία σε αυτές, δείχνει την αυταρχική αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ και την απέχθειά της για διαδικασίες διαλόγου, σύνθεσης απόψεων και σεβασμού του ρόλου της αντιπολίτευσης.

Η δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών με τη μορφή ανωνύμων εταιριών, μπορεί να γίνει ένα καλό εργαλείο για τη διαδημοτική συνεργασία, την αποτελεσματική διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τηn επιτάχυνση σε έργα μεγάλου ενδιαφέροντος για μια ευρύτερη περιοχή. Όμως με τη απαραίτητη προϋπόθεση του ελέγχου και της σύμφωνης γνώμης των εκλεγμένων δημοτικών συμβουλίων των αντίστοιχων δήμων.

Ο Οργανισμός που με οριακή πλειοψηφία 23 υπέρ ,21 κατά και ένα λευκό, ψηφίστηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης αφήνει πολλά ερωτηματικά, αν έγινε μόνο για να τακτοποιήσει η διοίκηση τους δικούς της ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης ή έχει και άλλες πολιτικές επιδιώξεις.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η κατάργηση της θέσης γενικού διευθυντή τεχνικών έργων, θέση που υπάρχει σε πολλούς μεγάλους δήμους και είναι απαραίτητη για το δεύτερο δήμο της χώρας, δεν μπορεί να γίνεται μόνο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η πρόθεση να μεταφερθούν έργα στη ΜΑΘ, με αδιαφανείς διαδικασίες, μήπως είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος;

Ακόμα περισσότερα ερωτηματικά δημιουργούνται με την διχοτόμηση του ενιαίου τομέα καθαριότητας, σε διεύθυνση καθαριότητας και διεύθυνση ανακύκλωσης. Είναι γνωστό πως οι μπίζνες και τα λεφτά είναι κυρίως στην ανακύκλωση, κομποστοποίηση, καύση κ.λπ. και όχι στην ταφή των απορριμμάτων. Η αγάπη της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση είναι επίσης γνωστή. Ίσως η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στο δήμο Θεσσαλονίκης προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση του κερδοφόρου κομματιού της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, αλλά και κυρίως, ο προετοιμαζόμενος νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση, που καταργεί την απλή αναλογική και τα δίνει όλα στο δήμαρχο, δείχνουν την αυταρχικότητα και το φόβο της κυβέρνησης της δεξιάς για τη δημοκρατία.

Όμως, η σημερινή κυριαρχία της δεξιάς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι δεδομένη και για τις επόμενες εκλογές. Οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας οφείλουν να συσπειρωθούν, και να παλέψουν για διαφάνεια, δημοκρατία, καλύτερες πόλεις, καλύτερη ποιότητα ζωής.

*Η Ρία Καλφακάκου είναι δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» στον δήμο Θεσσαλονίκης