Skip to main content

Τι θα κάνει η Εθνική Τράπεζα με τα «κόκκινα δάνεια»

Ποια είναι η απόφαση που έλαβε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με το μείζον θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας αποφάσισε τελικά για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρισθεί τα «κόκκινα δάνεια» της. Θα συστήσει – και αυτή - κοινοπραξία, με ξένη εταιρεία, που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο κομμάτι, κατά τα πρότυπα της συμφωνίας που υπέγραψαν Alpha Bank και Eurobank με την KKR. Η συνεργασία αυτή κρίνεται ότι αποτελεί υπό τις παρούσες συνθήκες το καλύτερο μοντέλο. Η λύση της διαχείρισης εκ των έσω, τελικώς, εγκαταλείφθηκε. Κι αυτό γιατί μετά από μελέτη προέκυψε ότι μπορεί τελικά και να μην ήταν τόσο αποτελεσματική, όσο αυτή της συμμαχίας με έναν εξειδικευμένο οίκο.

Το θέμα είναι ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός. Προς το παρόν, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι υπάρχουν πολλοί στην αγορά που θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Ηδη, αρκετοί από αυτούς και μάλιστα από τους πιο σοβαρούς διεθνώς, έχουν έρθει αρκετές φορές στην Αθήνα, αναζητώντας τις δικές τους συμμαχίες. Το πιθανότερο είναι ότι η συμφωνία της Εθνικής θα γίνει με έναν από αυτούς.