Skip to main content

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αυλαία για τον θεσμό-γιορτή - 10.000 νέοι τίτλοι βιβλίων και 500 συγγραφείς

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία - Για καλό και για κακό, οι βιβλιοφάγοι πάρτε μαζί σας και μία ομπρέλα!

Το 42ο Φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του στη Νέα Παραλία, αύριο Παρασκευή 23 Ιουνίου, προς τέρψη των φίλων του βιβλίου, και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Το φεστιβάλ, που έγινε θεσμός, φέτος είναι αφιερωμένο σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες. Στον ποιητή και ευεργέτη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Βαφόπουλο (120 χρόνια από τη γέννησή του, 1903-2023), για την προσφορά του στα Γράμματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, και στον ποιητή Κωστή Παλαμά (80 χρόνια από τον θάνατό του, 1943-2023), για την προσφορά και το μεγαλείο του στα ελληνικά γράμματα.

Οι πάγκοι των εκθετών - εκδοτικών οίκων ήδη στήνονται στο ύψος του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου αναμένεται να παρουσιαστούν 10.000 νέοι τίτλοι βιβλίων, best sellers αλλά και κλασικά βιβλία.

Φέτος στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν περίπου 500 συγγραφείς από όλη την Ελλάδα, σε μια χρονιά με αυξημένη συγγραφική δραστηριότητα. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι συγγραφείς θα βρίσκονται στα περίπτερα προκειμένου να παρουσιάσουν τα βιβλία τους, να τα υπογράψουν και να συνομιλήσουν με το κοινό.

Παράλληλα με το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις με επίκεντρο το βιβλίο αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μουσική, ενώ θα γίνονται και παρουσιάσεις ντοκιμαντέρ.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ, ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας Μουσικής με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Κλεάνθη Ζορμπά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι το φεστιβάλ βιβλίου κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα πανελλήνιο φεστιβάλ το οποίο κάθε χρόνο στέφεται με επιτυχία. «Είναι γεγονός ότι βαδίζουμε στην 5η δεκαετία, είναι μια μεγάλη επιτυχία και αυτό οφείλεται στην αγάπη που έχουν δείξει οι Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, αλλά και χάρη στη συνεργασία των φορέων της πόλης όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο κ. Μπαρμπουνάκης υπογράμμισε ότι φέτος στην Ελλάδα οι νέες εκδόσεις βιβλίων έφτασαν τις 10.000 γεγονός όπως είπε πολύ σημαντικό για μια χώρα με 11 εκατ. κατοίκους. «Είμαστε από τις πιο πλούσιες συγγραφικά χώρες του κόσμου. Πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλλει και το Φεστιβάλ Βιβλίου», πρόσθεσε.

Στόχος είναι, όπως είπε ο πρόεδρος των Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, να προκύψουν νέοι αναγνώστες από μικρή ηλικία και για τον λόγο αυτόν η Ένωση απευθύνεται στα σχολεία με το πρόγραμμα «Η Λογοτεχνία στα σχολεία».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως ένα πολύτιμο πετράδι στο πολιτιστικό στέμμα της Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη τα τελευταία 42 χρόνια, ένας θεσμός όπως είπε που είναι συνδεδεμένος με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Το σημαντικό όπως είπε ο κ. Ζέρβας είναι ότι κάθε χρόνο υπάρχει στο φεστιβάλ κάτι καινούργιο και κάτι το διαφορετικό με αποτέλεσμα να αυξάνει συνεχώς την επισκεψιμότητά του.

Σε μια ιδιαίτερη εξομολόγηση ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι έχει ως παιδί αναμνήσεις από το πρώτο φεστιβάλ που είχε διεξαχθεί και θυμήθηκε ότι και τότε είχε ξεσπάσει ένα μπουρίνι, λέγοντας ότι από τότε γίνεται αυτό το λογοπαίγνιο σε σχέση με τον καιρό τις ημέρες του φεστιβάλ. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Κωστή Παλαμά θυμήθηκε ότι η πρώτη του εργασία στο Πειραματικό Σχολείο ήταν για την ποίηση του Κωστή Παλαμά.

Το φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό κάθε ημέρα και τα Σαββατοκύριακα από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι η πρόγνωση του καιρού για αύριο, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, και μεθαύριο, κατά τα εγκαίνια, προβλέπει πιθανότητα παροδικών βροχοπτώσεων στη Θεσσαλονίκη.