Skip to main content

Οι κλινικές του Μονάχου ετοιμάζονται για επιλογή ασθενών -Έκκληση σε φοιτητές να βοηθήσουν

Τα κρεβάτια ΜΕΘ αρχίζουν και σπανίζουν στο Μόναχο καθώς το τέταρτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού έχει χτυπήσει την πόλη με πλήρη ισχύ

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων από τον κορωνοϊό αυξάνεται ραγδαία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα κρεβάτια σπανίζουν στο Μόναχο, καθώς το τέταρτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού έχει χτυπήσει την πόλη με πλήρη ισχύ.

Από τις 26 κλίνες ΜΕΘ, οι δέκα είναι κατειλημμένες με ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ άλλοι 12 ασθενείς νοσηλεύονται στον κανονικό θάλαμο. Η Κριστίν Μπεένκεν, εκπρόσωπος του νοσοκομείου λέει χαρακτηριστικά πως «τα κρεβάτια είναι πάντα γεμάτα το βράδυ». Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. «Μερικές φορές πρέπει να πούμε όχι και να απορρίψουμε ασθενείς», αναφέρει η Μπεένκεν.

22 ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ σε όλο το Μόναχο

Σύμφωνα με το μητρώο εντατικής θεραπείας της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης για την Εντατική και Επείγουσα Ιατρική (DIVI), από τις 455 κλίνες εντατικής θεραπείας στην πρωτεύουσα του κράτους, μόλις 22 ήταν ελεύθερες το απόγευμα της Πέμπτης. Ήταν, μάλιστα, οι μόνες ελεύθερες κλίνες σε όλη την περιοχή. Αυτό αντιστοιχεί σε χρησιμοποίηση άνω του 95%. Αντίστοιχα, 117 περιστατικά Covid νοσηλεύονται στην εντατική, 62 από αυτά χρειάστηκαν τραχειοτομή ή διασωλήνωση.

Τις προηγούμενες μέρες, η Κλινική του Μονάχου είχε απευθύνει έκκληση προς όλους τους φοιτητές Ιατρικών και Φυσικών Επιστημών στα κοινωνικά δίκτυα. «Μαθητές ενάντια στο 4ο κύμα – βοήθεια σε κανονικές και εντατικές μονάδες ή στο εργαστήριο!», γράφει η ανάρτηση.

Όσο λιγότερος χώρος υπάρχει στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τόσο πιο συχνά οι γιατροί αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα: Ποιος ασθενής έχει προτεραιότητα σε κρεβάτι: ένας ασθενής με έμφραγμα ή ένα θύμα ατυχήματος; Η ιεράρχηση των ιατρικών έκτακτων περιστατικών λόγω ανεπαρκειών, έχει ήδη ξεκινήσει, γράφει η Ärzteblatt για την κατάσταση στη νότια και ανατολική Γερμανία. Στην Κλινική του Μονάχου λέει ο διευθύνων σύμβουλος Φίσερ ότι προετοιμάζονται για επιλογή ασθενών, ώστε να μπορούν να «δράσουν νόμιμα και ηθικά» εάν χρειαστεί.

Η Κλινική Brothers of Mercy έχει εκδώσει έγγραφο για την επιλογή ασθενών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ΣΚΑΙ, το οποίο συντάχθηκε ως μέρος του σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας πέρυσι. Βασίζεται στις συστάσεις του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας, το οποίο δημοσίευσε ενημερωμένες οδηγίες πριν από ένα χρόνο και αναφέρει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ιεραρχούνται ανάλογα με τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας.

Επομένως, η ηλικία ή η καταγωγή θα πρέπει να διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο.

Στις πανεπιστημιακές κλινικές του Μονάχου και οι εργαζόμενοι είναι στα όριά τους. «Επειδή χρειαζόμαστε περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας για ασθενείς με λοιμώξεις Covid κάθε μέρα, πρέπει να κλείνουμε όλο και περισσότερα χειρουργεία και μπορούμε να εγγυηθούμε μόνο τη θεραπεία άλλων βαρέως ασθενών με δυσκολία», λέει ο Φίλιπ Κρεσίρερ, εκπρόσωπος της Κλινικής LMU.

Οι υπεύθυνοι γιατροί είναι απασχολημένοι πολλές ώρες την ημέρα οργανώνοντας νέα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, κανένας ασθενής δεν έχει ακόμη μεταφερθεί σε άλλες ομοσπονδιακές πολιτείες ή ακόμη και στο εξωτερικό. «Η περίθαλψη των μη εμβολιασμένων ασθενών με Covid στις μονάδες εντατικής μας πραγματοποιείται σε βάρος πολλών εμβολιασμένων ασθενών με άλλες σοβαρές ασθένειες», λέει ο Κρεσίρερ.