Skip to main content

Η ΝΔ κάνει πίσω στην πρόταση μομφής λόγω των εξελίξεων στο Eurogroup

Παγώνει, όπως όλα δείχνουν, η πρόθεση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται το κείμενο των βουλευτών της ΝΔ για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και μένει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφασίσει τι θα πράξει τελικά, αν και φαίνεται ότι μάλλον «παγώνει» η κίνηση.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο τέως Πρωθυπουργός που αύριο Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δεν έχει ακόμα καταλήξει εάν θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς κλίνει στην απόφαση να μην προχωρήσει τελικά στην κίνησή του.

Ο τέως Πρωθυπουργός είχε δώσει το «πράσινο φως» νωρίς το απόγευμα να συγκεντρωθούν οι υπογραφές ώστε να είναι έτοιμος για την κίνησή του, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σίγουρος τι θα έκανε τελικά.

Την τελευταία ώρα έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας της ΝΔ για τη σκοπιμότητας της υποβολής πρότασης μομφής και τελικά φαίνεται ότι επικρατούν απόψεις να μην γίνει η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική κίνηση.

Στη ΝΔ είχαν συζητήσει να απαντήσουν με πρόταση μομφής κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην τυχοδιωκτική, κατά την ηγεσία της, κίνηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μετά από πολύωρη συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο, η ΝΔ εξέταζε να καταθέσει την πρόταση, επιχειρώντας με την κίνησή της να μπλοκάρει τη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της συγκυβέρνησης για το δημοψήφισμα.

Η κίνηση για μια στιγμή κρίθηκε επιβεβλημένη, ώστε στην παρούσα φάση, να καθυστερήσει το δημοψήφισμα, ευελπιστώντας να αποτραπούν τα χειρότερα.

Με την υποβολή της πρότασης, θα σταματούσε η συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα και θα ξεκινούσε η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ επιχείρησε από νωρίς το μεσημέρι να συμπήξει μέτωπο με το ΠαΣοΚ και το «Ποτάμι», αλλά τελικά δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει κοινή γραμμή για την υποβολή της πρότασης μομφής.