Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η σταδιακή μεταμόρφωση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Ο χώρος των 340 στρεμμάτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά σταδιακά μεταμορφώνεται με τα μηχανήματα να δουλεύουν σε όλους τους τομείς.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, σε Μητροπολιτικό Πάρκο, που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά για όλη την πόλη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών, ο χώρος των 340 στρεμμάτων σταδιακά μεταμορφώνεται με τα μηχανήματα να δουλεύουν σε όλους τους τομείς.

Διαβάστε: Εντυπωσιασμένος ο Μητσοτάκης από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά - «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη»

Ήδη, έχουν προχωρήσει οι εργασίες για το πράσινο, με κοπή άρρωστων δέντρων, κλαδέματα για απομάκρυνση ξερών κλαδιών, αραίωση της φυτικής κόμης και διαμόρφωση σχήματος τόσο στα υγιή πεύκα της κεντρικής αλέας που διακρίνονται από την οδό Λαγκαδά, όσο και για τις υπόλοιπες δενδροστοιχίες πεύκων και κωνοφόρων στο εσωτερικό του πρώην στρατοπέδου. Παράλληλα, τα συνεργεία προετοιμάζουν την εγκατάσταση των νέων φυτεύσεων, του δενδρόκηπου, των διαδρομών με τις δενδροστοιχίες, της επέκτασης του δασικού και ρεματικού οικοσυστήματος και των φυτοφρακτών οριοθέτησης του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και η κατασκευή του αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Παράλληλα, διαμορφώνεται το νοτιοανατολικό άκρο του πάρκου, κοντά στην οδό Δαβάκη, με σχετικά έντονες υψομετρικές διαφορές. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι εργασίες αφορούν στη μεταφορά και εναπόθεση χώματος, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, οριζόντιο ανάγλυφο εδάφους για την περιοχή που θα φιλοξενήσει χρήσεις αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης. Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη των εργασιών, το πρώτο διάστημα, είχαν κατεδαφιστεί επτά κτήρια και βοηθητικά κτίσματα που είχαν κριθεί ακατάλληλα.

Εν τω μεταξύ, η δημοτική αρχή επαναπροκήρυξε τον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Ο διαγωνισμός είχε αρχικά προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο, κατατέθηκαν μόλις πέντε έγκυρες συμμετοχές, με αποτέλεσμα η Οικονομική Επιτροπή να τον κηρύξει άγονο. Για το νέο διαγωνισμό η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των φακέλων συμμετοχής ορίστηκε η 21η Ιουνίου 2022.

Με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ο δήμος αποσκοπεί στην επιλογή των καλύτερων σχεδιαστικών προτάσεων για τη διαμόρφωση των συγκεκριμένων χώρων εντός του πρώην στρατοπέδου. Συνολικά η περιοχή παρέμβασης, αφορά έκταση του πάρκου επιφάνειας 62.061 τ.μ. και εντοπίζονται γεωγραφικά ως ακολούθως:

Περιοχή 1 «Η Μνήμη», επισημαίνεται από την εμφατική παρουσία των δύο ιστορικών κτιρίων στρατωνισμού Α1 και Α2 του πρώην στρατοπέδου, η οποία πλαισιώνεται από αυτά, 43.061 τ.μ.
Περιοχή 2 «Τo Θέαμα», βόρειο τμήμα του πάρκου δίπλα στο αλσύλλιο, 7.500 τ.μ.
Περιοχή 3 «Η Περιπέτεια», νοτιοανατολικό άκρο του πάρκου κοντά στην οδό Δαβάκη, 11.500 τ.μ.

Η υλοποίηση του εμβληματικού έργου ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2023 οπότε και θα αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, έκτασης 340 στρεμμάτων.