Skip to main content

ΙΚΑ: Δικαίωμα χορήγησης δύο επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑ

Η έκδοση αποφάσεων απονομής δύο επικουρικών συντάξεων, είναι δυνατή σε ασφαλισμένους που έχουν παράλληλη ασφάλιση για την ίδια απασχόληση

Δικαίωμα έκδοσης αποφάσεων απονομής δύο επικουρικών συντάξεων, για περιπτώσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη ασφάλιση για την ίδια απασχόληση, εφόσον δεν απαγορεύεται από τις καταστατικές διατάξεις, έχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Σύμφωνα με εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ, η διεκπεραίωση τυχόν εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που υποβλήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2014, μπορεί να περιλαμβάνει και την έκδοση δύο επικουρικών συντάξεων, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι σχετική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου του τρέχοντος έτους από το σχετικό τμήμα Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΕΑ και έγινε αποδεκτή στις 19 Οκτωβρίου 2016, με ανάλογη απόφαση του ΔΣ του Ταμείου. Η έκδοση αποφάσεων απονομής δύο επικουρικών συντάξεων, είναι δυνατή σε ασφαλισμένους που έχουν παράλληλη ασφάλιση για την ίδια απασχόληση, ήτοι και στην δεύτερη επικουρική ασφάλιση που έχουν υπαχθεί προαιρετικά καταβάλλοντας οι ίδιοι τις εισφορές ασφ/νου και εργοδότη.