Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
x

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΣΑΐΡΙΑ: ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητεί από το ελληνικό κράτος και τους Ρομά να αναφέρουν εάν υπάρχει εναλλακτική λύση στέγασης

Φρένο στην εφετειακή απόφαση που επικύρωσε την οριστική απομάκρυνση των Ρομά από την περιοχή Τσαΐρια Περαίας, στη Θεσσαλονίκη βάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές στη Voria.gr, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Εφετείου κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, οι Ρομά προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ επικαλούμενοι τον κανονισμό 39 του Δικαστηρίου ούτως ώστε να μην απομακρυνθούν από την περιοχή.

Με απόφασή του που εκδόθηκε εχθές, το ΕΔΑΔ καλεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνικό κράτος να απέχει από οποιοδήποτε μέτρο δίωξης των Ρομά έως και τις 23 Φεβρουαρίου. Μέχρι να παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία, το ελληνικό κράτος αλλά και οι Ρομά οφείλουν, μεταξύ άλλων, να αποσαφηνίσουν εάν υπάρχει εναλλακτική λύση στέγασής τους.

Το Δικαστήριο ζητεί από τις δύο πλευρές, τόσο από τους Ρομά όσο και από το ελληνικό κράτος να προσκομμίσουν περαιτέρω πληροφορίες έως τις 16 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο καλεί τους Ρομά να εξηγήσουν τις ακριβείς συνθήκες υγείας και διαβίωσής τους.

Από το ελληνικό κράτος ζητεί να πιστοποιηθεί ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει την παρούσα υπόθεση και ερωτά αν είναι η έξωση των αιτούντων είναι εφαρμόσιμη, καθώς και εάν έχει δρομολογηθεί από τις αρχές.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το ΕΔΑΔ ερωτά το ελληνικό κράτος εάν έχει προσφέρει εναλλακτική λύση στέγασης στους εφεσιβαλλόμενους Ρομά.

Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος οικισμός έχει απασχολήσει για πολλά χρόνια τον δήμο Θερμαϊκού και τις δικαστικές αρχές.

Διαβάστε σχετικά - Τσαμασλής: Απόφαση για οριστική απομάκρυνση των Ρομά από τα Τσαΐρια μετά από 25 χρόνια

Τις προηγούμενες ώρες ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, ανήρτησε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε! Δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα, που για 25 ολόκληρα χρόνια βασάνιζε τους κατοίκους της περιοχής με παράνομες πράξεις (καύση κλεμμένων αυτοκινήτων, μετασχηματιστών, καλωδίων κ.α)», σημειώνει σε ανάρτησή του ο κ. Τσαμασλής.

Διαβάστε επίσης - Θεσσαλονίκη: Δικαστικό «όχι» στη μετακίνηση των Ρομά από τα Τσαΐρια

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020 το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης είχε ακυρώσει το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής των Ρομά από τα Τσαΐρια που είχε αποφασίσει ο δήμος Θερμαϊκού.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ