Skip to main content

Ημερίδα Voria για Ενεργειακή Κρίση - Ζέρβας: Να ανοίξει το πουγκί και για τους δήμους

Ο χαιρετισμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα»

Να ανοίξει το πουγκί της κυβέρνησης όχι μόνο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και για τους δήμους, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα: «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  

Ο δήμαρχος κατά τον χαιρετισμό του περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, επισημαίνοντας πως είναι οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας.

Όπως εξήγησε, στον δήμο Θεσσαλονίκης, από τα 2,5 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για τις συνολικές δαπάνες σε σχολεία του δήμου, τα περίπου 2,4 εκατ. ευρώ πέρσι κατευθύνθηκαν μόνον για τις ανάγκες σε φυσικό αέριο.  Επίσης, για το ρεύμα τόνισε ότι η αξία στην κατανάλωση αυξήθηκε κατά 88% το α' εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2021, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η αύξηση λογαριασμών φυσικού αερίου στα δημοτικά κτήρια ξεπέρασε το 170%.

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε πολλά και στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης και στην κατεύθυνση της παραγωγής σημειώνοντας πως ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες κινήσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, ο δήμος Θεσσαλονίκης:

-         Προχωρά στην αλλαγή όλων των φωτιστικών στους δρόμους και στις πλατείες με λαμπτήρες led.

-         Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την αυτονόμηση των πρώτων 50 σχολικών κτηρίων μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και μπαταρίες.

-         Αποκτά σύντομα το πρώτο ενεργειακό σχολείο. Πρόκειται για το σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους.

-         Δόθηκαν ακριβείς οδηγίες για την ορθολογική χρήση της θέρμανσης στις σχολικές μονάδες,  τοποθετήθηκαν θερμοστάτες και χρονοδιακόπτες σε όλα τα σχολεία, ενώ ξεκινά μελέτη από τις σχολικές επιτροπές για την καταγραφή όλων των φωτιστικών στα 218 σχολεία της πόλης.

-         Υλοποιείται το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) με στόχο τη δημιουργία 225 νέων σημείων φόρτισης

-         Ανανεώνεται ο στόλος στόλο οχημάτων του δήμου, με ένα μέρος των νέων να είναι ηλεκτροκίνητα

-         Ενισχύεται με τρόπο οργανωμένο η μίκρο-κινητικότητα στην πόλη

-         Μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα του στολισμού των Χριστουγέννων 58%

«Το ενεργειακό είναι το πιο καυτό θέμα για τους δήμους. Δεν πρέπει να σκεφτούμε ότι όλα αυτά είναι παροδικά. Είμαστε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Είναι μονόδρομος η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και η αλλαγή συνηθειών. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι μεγαλύτερη. Καλούμαστε να αλλάξουμε ένα ολόκληρο μοντέλο, σκέψης λειτουργίας, αποτελεσματικότητας», τόνισε ο κ. Ζέρβας.