Skip to main content

Υπερηφάνεια και συγκίνηση στη Θεσσαλονίκη για την πρόοδο του ΑΠΘ

Άρθρο του Χριστόδουλου Αντωνιάδη για την άνοδο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη διεθνή κατάταξη για το έτος 2020,

του Χριστόδουλου Αντωνιάδη*

Την 362η θέση παγκοσμίως κατέλαβε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για το έτος 2020, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πίνακα κατάταξης «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities» του National Taiwan University. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική είδηση, που γεμίζει ικανοποίηση, συγκίνηση και υπερηφάνεια τόσο την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, όσο και όλους εμάς τους αποφοίτους του ΑΠΘ, που το παρακολουθούμε να προοδεύει. Συγχαρητήρια αξίζουν στις πρυτανικές αρχές της τελευταίας 15ετίας, τουλάχιστον, αφού η ανοδική πορεία του ΑΠΘ είναι συνεχής. Επίσης, άξιοι επαίνων είναι οι διδάσκοντες και οι φοιτητές, καθώς τα επιτεύγματα του πανεπιστημίου οφείλονται στη δουλειά, στη μελέτη και στην αφοσίωση τους.

Τα τελευταία χρόνια το ΑΠΘ έχει έρθει εγγύτερα στην κοινωνία. Κοντά στους πολίτες, που το παρακολουθούν να παρεμβαίνει στις δημοσίου ενδιαφέροντος υποθέσεις με το επιστημονικό κύρος όσων το εκπροσωπούν, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις, παίρνουν θέσεις και δίνουν απαντήσεις. Το θεσμικό κομμάτι της πόλης (Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι κλπ.) έχει χρέος να ενθαρρύνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Όπως και τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας στο συνολικότερο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής. Είναι εξαιρετικά σημαντική η διαπίστωση της καθημερινής προόδου στη στήριξη που παρέχει το ΑΠΘ στην επιχειρηματική κοινότητα με ερευνητικά προγράμματα, τα οποία έχουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι βέβαιο ότι η πρακτική αυτή θα προσελκύσει χορηγούς, που θα προσδώσουν μεγαλύτερη δυναμική στην εμβάθυνση των επιστημονικών πεδίων που καλλιεργεί.

Εν κατακλείδι: Το ΑΠΘ τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στη δημιουργία κοινωνικού πλούτου. Με αυτό το δεδομένο μόνο τυχαία δεν είναι η διεθνής του αναγνώριση, η οποία τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη σε έναν ακόμη διεθνή χάρτη.

*Ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης είναι Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς