Skip to main content

Ιστορίες της Παλιάς Θεσσαλονίκης: Τα ανέμελα καλοκαίρια στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Επανομή

Αναμνήσεις από το κάμπινγκ που για περίπου 15 χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς πολλών Θεσσαλονικέων αλλά κυρίως ταξιδιωτών από την Ευρώπη

Μετά τη θρυλική συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη στην πλαζ της Βουλιαγμένης τέλη Ιουλίου του 1983, όταν ο Τύπος της εποχής χαρακτήρισε με αρκετή δόση υπερβολής «Το Γούντστοκ της Ελλάδας», ο τραγουδοποιός εμφανίστηκε και σε ένα κάμπινγκ που μεσουρανούσε στη Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο, στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Επανομή.

Για τους σκοπούς της συναυλίας στήθηκε μία πλωτή εξέδρα, που είχε έρθει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και ο Κηλαηδόνης τραγούδησε μέσα από τη θάλασσα. Πάνω από 5.000 άτομα που βρίσκονταν την περίοδο εκείνη στο κάμπινγκ και ακόμα 2.500 εξωτερικοί επισκέπτες έσπευσαν να δουν τον αγαπημένο τους τραγουδιστή σε ένα μέρος που για περίπου 15 χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς πολλών Θεσσαλονικέων αλλά κυρίως ταξιδιωτών ανά την Ευρώπη.

Το κάμπινγκ εκτεινόταν στην περιοχή της παραλίας Επανομής σε μία έκταση 500 στρεμμάτων και είχε 1.800 θέσεις, 40 τετραγωνικά έκαστη.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα του 1975, όμως, οι διαδικασίες είχαν ήδη ξεκινήσει από το 1969, από τη Χούντα, όταν και απαλλοτριώθηκε από τον ΕΟΤ η έκταση που ανήκε στην τότε κοινότητα Επανομής για να μετατραπεί σε μεγάλο πάρκο αναψυχής με γήπεδα γκολφ, μαρίνες και ξενοδοχεία. Όμως τους πρόλαβαν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το 1974 και εν τέλει υλοποιήθηκε μόνο το κάμπινγκ.

Ο Παρμενίωνας Μήτας, που διετέλεσε διευθυντής στα πιο ωραία χρόνια, από το 1982 έως το 1990, περιγράφει στη Voria.gr πώς διοικούσε ένα κάμπινγκ που για πάνω από πέντε χρόνια έβγαινε το πιο οργανωμένο και καθαρό στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνει ο κ. Μήτας, από το κάμπινγκ περνούσαν ανά δεκαήμερο περίπου 2.000 πολίτες της ανατολικής Ευρώπης, 1.500 δυτικοευρωπαΐοι, κυρίως Γερμανοί και Αυστριακοί, αλλά και στη high season, τον Ιούλιο μεγάλος αριθμός Ιταλών, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για στάση πριν και μετά τη Χαλκιδική. Το κάμπινγκ όμως επέλεγαν και σαν καλοκαιρινή τους βάση περίπου 1.500 Θεσσαλονικείς, κυρίως βιοτέχνες και έμποροι, οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει τα τροχόσπιτά τους εκεί και πήγαιναν κάθε Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος ο κ. Μήτας μετέβη στην Πολωνία για να κλείσει συμβόλαια με σκοπό οι τουρίστες να έρχονται με γκρουπ, να στήνουν σκηνές και να τις αφήνουν για τους επόμενους.

Το κάμπινγκ δούλευε κυρίως με οδικό τουρισμό και η θέση του, το γεγονός δηλαδή πως αποτελούσε το πρώτο μεγάλο από τα βόρεια σύνορα, το καθιστούσε μία ιδανική επιλογή.

Είχε αναψυκτήρια, σούπερ μάρκετ, μπαρ και εστιατόρια, ενώ διέθετε γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις και βόλεϊ.

Το κάμπινγκ φιλοξενούσε συχνά μεγάλες εκδηλώσεις και ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Εκτός από την εμφάνιση του Λουκιανού Κηλαηδόνη, αρχές του 1990 διοργανώθηκε εκεί η πανελλήνια συνάντηση μοτοσικλετιστών, όπου και τραγούδησε ο Τζίμης Πανούσης.

Στους χώρους του κάμπινγκ έδωσε συναυλία και η μεγάλη Μαρία Φαραντούρη, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου.

Δεχόταν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι και αγάπησαν το κάμπινγκ. Κάτοικος του χωριού που εργαζόταν τότε σε φούρνο της περιοχής είπε πως πήγαινε πάνω από 5.000 ψωμάκια τα Σαββατοκύριακα.

Τα χρόνια της αίγλης ακολούθησαν όμως χρόνια παρακμής και ολοκληρωτικής απαξίωσης ενός μέρους που φέρνει μόνο όμορφες αναμνήσεις σε όσους έζησαν εκεί για λίγο καιρό.

Σήμερα μένει παρατημένο καθώς εγκαταλείφθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις του, ενώ πλέον το χρησιμοποιούν αρκετοί ιδιοκτήτες αλόγων.

Η περίοδος παρακμής ξεκίνησε στις αρχές του 1990 όταν πέρασε στα χέρια ιδιώτη. Ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία απέκοψε τον οδικό τουρισμό από τα βόρεια, καθώς οι δρόμοι ήταν κλειστοί για περίπου επτά χρόνια, ρίχνοντας ταφόπλακα στο κάμπινγκ που δεχόταν κατά βάση αυτές τις εθνικότητες.

Στην παρακμή του κάμπινγκ συντέλεσε και το γεγονός πως οι μεγάλοι tour operators είχαν ξεκινήσει να διοργανώνουν οικονομικές πτήσεις και έτσι αρκετοί εγκατέλειψαν τον οδικό τουρισμό. Ο κ. Μήτας απέδωσε την εγκατάλειψη και στην αύξηση του κόστους παραμονής.

Η έκταση, που βρίσκεται σε περιοχή χαρακτηρισμένη Natura, ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόσφατα έγιναν συζητήσεις με τον δήμο Θερμαϊκού για την πώλησή του στον δεύτερο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Με τον νόμο όμως που θα επιτρέπει την απευθείας μεταβίβαση από δημόσιο φορέα σε άλλον δημόσιο φορέα χωρίς αντίτιμο, υπάρχει η ελπίδα ότι μπορεί η παραχώρηση να ολοκληρωθεί και επιτέλους το κάμπινγκ της Επανομής να αξιοποιηθεί, με σεβασμό βέβαια στο φυσικό περιβάλλον.

*Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του κ. Μήτα αλλά και από το Facebook