Skip to main content

Καλοκαίρι του 2020 στην... καλύτερη οι μπουλντόζες για τη «Νέα Τούμπα»

Όσα πρέπει να ξέρετε για το χρονοδιάγραμμα της οριστικής αδειοδότησης του φιλόδοξου πρότζεκτ - Το καλό, το κακό και το... κανονικό σενάριο.

Μέσα στο 2020 αναμένεται να εκδοθεί το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα για την οριστική αδειοδότηση του πρότζεκτ «Νέα Τούμπα», δηλαδή της ανακατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟΚ. Ουσιαστικά, η έκδοση του ΠΔ ανοίγει οριστικά και αμετάκλητα τον δρόμο για την οικοδόμηση της «Νέας Τούμπας», το μεγάλο έργο που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η οικογένεια Σαββίδη επάνω στα θεμέλια του υφιστάμενου, και εμβληματικού για τον σύλλογο, σταδίου.

Στην αρχή του μήνα δόθηκε το πρώτο -πολύ σημαντικό- πράσινο φως προς την κατεύθυνση αυτή: το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προενέκρινε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) που κατέθεσε στις 24 Απριλίου ο ΠΑΟΚ για την ανέγερση του νέου γηπέδου, μια χωροταξική και πολεοδομική θεώρηση της χωροθέτησής του, στην οποία συναίνεσαν δίχως καθυστερήσεις και ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας τη θετική τους διάθεσή για το ζήτημα.

Πρόκειται για μία απόφαση-βήμα εμπρός στη διαδικασία, που, μάλιστα, δόθηκε ταχύτερα από όσο αναμενόταν, καθώς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ επέσπευσε τον έλεγχο, δίνοντας το «OK» σε δύο μήνες, παρότι η σχετική νομοθεσία προέβλεπε εξάμηνη προθεσμία. Τώρα, όμως, αρχίζουν τα... σοβαρά.

Μετά την προέγκριση του ΕΧΣ, επόμενο βήμα είναι η κατάθεση από πλευράς ΠΑΟΚ της κύριας μελέτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέλιξη που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στην αρχή του Νοεμβρίου.

Με τη σειρά του, το υπουργείο θα εκπονήσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το έργο, η οποία ακολούθως θα τεθεί σε διαβούλευση από τους εμπλεκόμενους φορείς, μία διαδικασία που μπορεί -εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση- να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα. Οι φορείς αυτοί θα έχουν κατ' ελάχιστον 60 ημέρες για να γνωμοδοτήσουν επί της ΣΜΠΕ είτε θετικά είτε αρνητικά. Στο ευοίωνο σενάριο, η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί στην αρχή του νέου έτους, τον Ιανουάριο του 2020.

Εάν η ΣΜΠΕ πάρει «πράσινο φως», οδηγείται με εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Μητροπολιτικών Θεμάτων, το οποίο, όμως, από το 2015 που έχει αναλάβει την ευθύνη για θέματα Χωρικού Σχεδιασμού κάθε είδους, έχει συνεδριάσει μόλις μία φορά για ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο του 2018.

Εφόσον και το Συμβούλιο γνωμοδοτήσει θετικά, τότε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδίδει τη σχετική Απόφαση. Αμέσως μετά έρχεται ο έλεγχος του ΕΧΣ από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εφόσον δεν υπάρξει νομικό κώλυμα, το τελικό σχέδιο αποστέλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έγκριση.

Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ο ΠΑΟΚ, πλέον, μπορεί να εκδόσει την πολυπόθητη οικοδομική άδεια για να χτίσει τη «Νέα Τούμπα» κι έπειτα να αναθέσει την εργολαβία για την ανέγερσή της, αλλά και να προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση του ευρύτερου χώρου του γηπέδου, της λεγόμενης «Αλάνας της Τούμπας».

2020, εκτός κι αν...

Στο... δια ταύτα, όπως λένε στη Voria.gr πηγές που εμπλέκονται στο πρότζεκτ, η διαδικασία για την αμετάκλητη έγκριση του Σχεδίου πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2020. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, στο καλύτερο δυνατό σενάριο το ΠΔ μπορεί να έχει υπογραφεί έναν ακριβώς χρόνο από σήμερα, έως το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Η αισιοδοξία αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν επιδείξει ιδιαίτερη διάθεση για να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το θέμα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης, ιδίως από τη στιγμή που κανείς δεν έχει αντιδράσει αρνητικά για το ΕΧΣ. Την ίδια θετική διάθεση αναμένουν από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να δείξει για το έργο και η νέα κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχουν διαβεβαιώσει πολλά στελέχη της.

Βέβαια,  ακόμη κι αν προκύψουν μικροκαθυστερήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι, με τη μίνιμουμ συναίνεση, το χρονοδιάγραμμα δεν θα εκτροχιαστεί κατά πολύ και πως το Διάταγμα θα εκδοθεί το αργότερο έως το τέλος 2020. Εκτιμάται, τέλος, ότι στο δυσχερές σενάριο, αν δηλαδή δεν θα υπάρξει λευκός καπνός μέσα στο επόμενο έτος και η έγκριση θα... αναζητείται, η κύρια -και προφανής- αιτία θα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι για τον ΠΑΟΚ τρέχει και... deadline που υποχρεούται να τηρήσει: τέσσερα χρόνια μετά την οριστική έγκριση του ΕΧΣ ο Δικέφαλος του Βορρά θα πρέπει να έχει ανεγείρει το νέο του γήπεδο, αυστηρός περιορισμός που περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης των 29 στρεμμάτων του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στον ΑΣ ΠΑΟΚ, επί υπουργίας Πάνου Καμμένου.

Σε αναζήτηση μελετητικού γραφείου για τη «Νέα Τούμπα» ο ΠΑΟΚ

Ήδη στον Δικέφαλο έχουν αρχίσει να ψάχνουν τη μελετητική εταιρεία στην οποία θα ανατεθεί η εκπόνηση του πρότζεκτ. Όπως είναι φυσικό, ψηλά στη λίστα των ιθυνόντων του συλλόγου βρίσκονται μελετητικά γραφεία από το εξωτερικό, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία εκπόνησης μελετών για την ανέγερση ποδοσφαιρικών γηπέδων για λογαριασμό σπουδαίων κλαμπ της Ευρώπης, ιδίως εντός αστικού ιστού, όπως προβλέπεται και για τη «Νέα Τούμπα» - χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάθεσης της μελέτης σε μεγάλη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα.