Skip to main content

Καμία ξεχωριστή ενίσχυση για την ελιά Χαλκιδικής - Σε απόγνωση οι παραγωγοί που χτυπήθηκαν από την ακαρπία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο στους ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής - Μόνη ελπίδα τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Άσχημα είναι τα μαντάτα για τους ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής, αφού η σαρωτική ακαρπία που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε το 100% λόγω των καιρικών συνθηκών δεν φάνηκε ικανή να συγκινήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση εκπροσώπων των ελαιοπαραγωγών με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, από τα πρώτα δευτερόλεπτα ξεκαθαρίστηκε από πλευράς υπουργού -και μάλιστα παρουσία του γαλάζιου βουλευτή Γιάννη Γιώργου και της αντιπεριφερειάρχη Κατερίνας Ζωγράφου- ότι δεν τίθεται θέμα αποκλειστικής ενίσχυσης της ελιάς Χαλκιδικής, αφού το υπουργείο θεωρεί την ακαρπία γενικευμένο πρόβλημα για τη χώρα και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη  προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους εκπροσώπους των ελαιοκαλλιεργητών, αφού η σύγκριση της ποικιλίας Χαλκιδικής, της οποίας η πενιχρή συγκομιδή ολοκληρώθηκε και ήδη μπήκε στη νέα καλλιεργητική περίοδο, δεν έχει καμία σχέση με άλλες ποικιλίες όσον αφορά το κόστος καλλιέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ το κόστος καλλιέργειας της ελιάς Χαλκιδικής κυμαίνεται μεταξύ 600-800 ευρώ ανά στρέμμα, την ώρα που στις άλλες ποικιλίες ξεκινά από τα 100 και φτάνει το πολύ στα 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι οι μεγάλες φυσικές καταστροφές σε Έβρο από πυρκαγιές και σε Θεσσαλία από πλημμύρες αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να στηριχθεί οικονομικά αποκλειστικά και μόνο από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Άλλες οι προτεραιότητες των Βρυξελλών

Όλα τα φώτα πέφτουν πια στο τέλος του μήνα ή στην αρχή του επόμενου, όταν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Εκεί οι εννέα ελαιοκαλλιεργητικές χώρες της Ένωσης, με επικεφαλής τις Ισπανία, Ιταλία και την Ελλάδα, που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα καρπού, θα πάνε με κοινό μέτωπο ώστε να διεκδικήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση, αφού η ακαρπία ελιάς ήταν γενικευμένη στη Μεσόγειο.

Το πρόβλημα ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι για τον Πολωνό επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, οι προτεραιότητες ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα είναι άλλες.

Πρώτον, είναι η παρουσία του λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο, που έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στην αλιεία με ιχθυαποθέματα και καταστροφή αλιευτικών εξοπλισμών, και, δεύτερον, η ανάπτυξη περονόσπορου στα αμπέλια, περίπτωση που χτυπά ως επί το πλείστον τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγό χώρα της ΕΕ, τη Γαλλία.

Ως εκ τούτου η ελαιοκαλλιέργεια υποβιβάζεται ως τρίτη προτεραιότητα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα ποσά που μπορούν να διατεθούν από την Ευρώπη ως ενίσχυση, συνολικά για όλες τις χώρες.

Κάτι τέτοιο φυσικά φέρνει μεγάλο προβληματισμό στις τάξεις των ελαιοκαλλιεργητών Χαλκιδικής, αφού εκτός από τη μη αποκλειστικότητα σε ενίσχυση εγχώρια, θα πρέπει να περιμένουν να μάθουν τι ποσό θα λάβει η μεσογειακή... συμμαχία της ελιάς και εξ αυτού ποιο θα αντιστοιχεί στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζεται η σύνταξη φακέλου για την ελιά Χαλκιδικής ώστε να προωθηθεί ξεχωριστά στις Βρυξέλλες με το επιχείρημα ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό προϊόν που δεν πρέπει να συγχέεται με άλλες ποικιλίες.

Την ίδια ώρα σχεδόν βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, κάτι που μάλιστα κοινοποιήθηκε στον Λευτέρη Αυγενάκη.