Skip to main content

Καμπανάκι από ΑΧΕΠΑ: Σε πέντε χρόνια θα ψάχνουμε χειρουργούς

Ο διευθυντής της αγγειοχειρουργικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ κάνει λόγο για προβλήματα από την υποστελέχωση – Ενημερωτική ημερίδα το Σάββατο.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση των νοσοκομείων και τη μαζική φυγή γιατρών στο εξωτερικό έκρουσε ο διευθυντής της αγγειοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», Κυριάκος Κτενίδης.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να φεύγουν νεαροί γιατροί στο εξωτερικό, λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα κενό το οποίο πρέπει να καλύψουμε, αλλιώς σε πέντε χρόνια θα ψάχνουμε ειδικούς για να χειρουργούν το ανεύρυσμα, κάτι που συνέβαινε πριν από 30 χρόνια, όταν ο ασθενής πήγαινε στις ΗΠΑ για να χειρουργηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κτενίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα ενόψει της αυριανής επιστημονικής εκδήλωσης «Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ», που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά και έχει ως θέμα «Ανευρυσματική νόσος, μη αθηρωματικές αγγειοπάθειες και καινοτομίες στην αγγειοχειρουργική».

Ο ίδιος έκανε λόγο για υποστελέχωση των νοσοκομείων, και συγκεκριμένα στην αγγειοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ, όπου εργάζονται τρία άτομα την ώρα που, σύμφωνα με τον κ. Κτενίδη, χρειάζονται οι διπλάσιοι, καθώς και 3-4 ειδικευόμενοι για να εκπαιδευθούν. «Πριν από 10 χρόνια υπήρχαν 6-7 ειδικοί αγγειοχειρουργοί και άλλοι τόσοι ειδικευόμενοι. Σήμερα η δουλειά γίνεται με τους μισούς και χωρίς ειδικευόμενους. Αναγκάζομαι εγώ, ως μέλος ΔΕΠ, να αναζητώ ειδικά κονδύλια της τάξης των 5.000-10.000 ευρώ για να πληρωθούν κάποιοι εξωτερικοί ιατροί ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι που να βοηθήσουν στην έρευνα. Η υποστελέχωση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», τόνισε.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε, στην Ελλάδα  για να κλείσει κάποιος ραντεβού και να εξεταστεί στα αγγεία του θέλει 3-6 μήνες αναμονή. Εφόσον τον δει ο ειδικός αγγειοχειρουργός και υπάρχει αναγκαιότητα για επέμβαση μπορεί να περιμένει άλλο τόσο για να χειρουργηθεί και στο μεσοδιάστημα να υποστεί ανεύρυσμα ή εγκεφαλικό.

Πάντως, η αγγειοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ, που λειτουργεί ως ανεξάρτητη λόγω της σημαντικής δραστηριότητας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο κ. Κτενίδης, πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς έχει πραγματοποιήσει έρευνα πάνω στον ρόλο της νανοτεχνολογίας στην περιοχή των αγγειακών μοσχευμάτων, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε φάση για να γίνει  κέντρο εκπαίδευσης υπερήχων εξειδικευμένων στα αγγεία. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια έχει τέσσερις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.



Ένα απλό τσεκ απ σώζει ζωές

Οι αγγειοπάθειες, μαζί με τις καρδιοπάθειες, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, απλές, μη επεμβατικές εξετάσεις, με σχετικά χαμηλό κόστος, μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων, που «φεύγουν άδοξα», καθώς δεν έχουν κάνει το απαραίτητο τσεκ απ.

Σύμφωνα με τον κ. Κτενίδη, γυναίκες άνω των 35 ετών και άνδρες άνω των 45 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν ιστορικό αγγειοπαθειών στην οικογένεια (σσ: πρόκειται για ασθένειες που είναι κληρονομικές σε σημαντικό βαθμό) θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις όπως triplex καρωτίδων, αορτής, και υπέρηχο καρδιάς, που έχουν ένα κοστολόγιο της τάξης των 100-200 ευρώ για το ασφαλιστικό ταμείο του εξεταζόμενου.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι φλεβικές παθήσεις ταλαιπωρούν περίπου 1 εκατ. Έλληνες και εκδηλώνονται με οίδημα συνήθως σε ένα από τα δύο άκρα. Αποτελούν παθήσεις που είναι κληρονομικές σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο υπάρχουν και τροποποιήσιμοι παράγοντες εκδήλωσής τους, όπως η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.

Σε ό,τι αφορά τις αρτηριακές παθήσεις, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: η διατατική και η  αποφρακτική αρτηριοπάθεια. Η πρώτη εκπροσωπείται κατά κύριο λόγο από το ανεύρυσμα που ανήκει στην 12αδα των πιο επικίνδυνων για τη ζωή παθήσεων, είναι  προκαθορισμένη γονιδιακά έως ένα σημείο και εκδηλώνεται όταν διατείνεται το αγγείο πέραν του δεόντος και δημιουργείται ανεύρυσμα, το οποίο όταν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο μέγεθος σπάει.  Το πιο συχνό είναι το ανεύρυσμα αορτής. Η στατιστική λέει, σύμφωνα με τον κ. Κτενίδη, ότι από τα 10 άτομα που θα υποστούν ρήξη στο σπίτι τους, οι πέντε δεν φτάνουν ζωντανοί στο νοσοκομείο, ενώ από όσους φτάσουν περίπου οι μισοί δεν καταφέρνουν να βγουν από τη ΜΕΘ, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά μεγάλη επέμβαση και εμφανίζει επιπλοκές καθώς ο ασθενής έρχεται ξαφνικά, χωρίς προετοιμασία.

Η δεύτερη κατηγορία, η αποφρακτική αρτηριοπάθεια, αφορά εκφύλιση και δημιουργία αθηρωμάτων, δηλαδή αποφρακτικών βλαβών στις αρτηρίες, που οδηγούν σε θρόμβωση και απόφραξη αρτηρίας, που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό, ή γάγγραινα ποδός.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ 2018» πραγματοποιούνται το απόγευμα (από τις 16:00 έως τις 20:00) δωρεάν αγγειακές εξετάσεις σε τουλάχιστον 200 ασθενείς. Τουλάχιστον 10 ειδικοί θα πραγματοποιούν triplex των αγγείων σε δύο ειδικούς υπερηχογράφους, ώστε ο ασθενής να λάβει μία ολιστική εξέταση και συγκεκριμένες συστάσεις για περαιτέρω αντιμετώπιση της πάθησής του.