Skip to main content

Καμπανάκι Δανιηλίδη σε Λιβάνιο: Να λυθούν τα καίρια ζητήματα πριν τις δημοτικές εκλογές

Τα πιο σημαντικά θέματα που επισημαίνει ο Σίμος Δανιηλίδης αφορά το φαινόμενο των ανύπαρκτων εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα

Ζητήματα που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την αξιοπιστία του αποτελέσματος θέτει με επιστολή του στον αν. υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστολή ανάλογου περιεχομένου είχε απευθύνει ο δήμαρχος και προ των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου στο αρμόδιο υπουργείο.

Τα πιο σημαντικά θέματα που επισημαίνει ο Σίμος Δανιηλίδης αφορά το φαινόμενο των ανύπαρκτων εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα και το σύστημα ελέγχου των σταυρών προτίμησης στα ψηφοδέλτια.

Εκτός από τις επισημάνσεις, ο κ. Δανιηλίδης, στο πλαίσιο της εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας, καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών με τους καλύτερους δυνατούς όρους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα».

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του δημάρχου στον αν. υπουργό Εσωτερικών:

Αξιότιμε κ. υπουργέ

Στη διπλή εκλογική διαδικασία των πρόσφατων εθνικών εκλογών επαναλήφθηκαν δυστυχώς τα προβλήματα που επισημαίνω εδώ και χρόνια με επιστολές μου, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει πλέον παγιωθεί.

Σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα δεν παρουσιάστηκε κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τον γραμματέα που ο ίδιος επέλεξε και στην καλύτερη περίπτωση με ένα ή δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, όπου δεν υπήρχαν μέλη εφορευτικής έγινε με τη συμμετοχή των εκλογικών αντιπροσώπων των κομμάτων, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Διαπιστώθηκε ότι δεν τηρήθηκε ο κανόνας να σημειώνεται ολογράφως ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που υπάρχουν σε κάθε ψηφοδέλτιο πριν από την καταμέτρηση και να τίθεται η μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου.

Αρκετοί δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν ήταν εξοικειωμένοι με την εκλογική διαδικασία ή ήταν ανενημέρωτοι με συνέπεια να παρατηρούνται προβλήματα και καθυστερήσεις.

Πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν παρέδωσαν ως όφειλαν αντίγραφο του πρακτικού εκλογής στον δήμο.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις στα πρακτικά εκλογής υπήρχαν αναντιστοιχίες και λάθη ή δεν υπήρχαν αριθμητικά δεδομένα όπως για παράδειγμα ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Όλα αυτά που ενδεικτικά αναφέρω επαναλαμβάνονται σε κάθε εκλογική διαδικασία και παρόλο που είναι γνωστά και επισημαίνονται ως προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Το περίεργο όμως είναι ότι δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προκειμένου αυτή η κατάσταση να αλλάξει.

Λύσεις υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση για να εφαρμοστούν. Επανέρχομαι λοιπόν και προτείνω:

-Αυστηρή εφαρμογή του νόμου σχετικά με την υποχρεωτική συμμετοχή των μελών της εφορευτικής επιτροπής και την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται

- Θέσπιση μίας μικρής αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής όπως συμβαίνει με τον γραμματέα και τον δικαστικό αντιπρόσωπο, για να υπάρχει ένα κίνητρο

- Επιμόρφωση των δικαστικών αντιπροσώπων και έκδοση εγχειριδίου ενεργειών και διαδικασιών οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά

- Θέσπιση κυρώσεων σε δικαστικούς αντιπροσώπους σε περίπτωση που δεν ακολουθούν τις διαδικασίες και δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα.

Εκτιμώ πως υπάρχει ο χρόνος ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες στην κατεύθυνση επίλυσης των θεμάτων που ανέφερα με στόχο στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και των επαναληπτικών, όπου χρειαστεί, να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα.

Ελπίζω οι επισημάνσεις μου και οι προτάσεις που καταθέτω να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπιστούν θετικά.